Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Kontakt advokat Monica Kromann på 8618 1102 eller send en e-mail

Spørgsmål:

Ægtepagt eller testamente?

Hej Monica Kromann.

Min kæreste og jeg skal giftes til august og i den forbindelse håber jeg, at du kan afklare et lille spørgsmål for os.

Da jeg har en datter med min eks-kæreste, har jeg overvejet at få lavet et testamente, for at sikre hende hvis der skulle ske mig noget. Min kommende mand og jeg har snakket om at oprette en ægtepagt, men er der overhovedet forskel på et testamente og en ægtepagt? Og vil du anbefale det ene frem for det andet?

Kærlig hilsen
Mette


Svar:

Kære Mette.

Tillykke med jeres kommende ægteskab.

Når man indgår et ægteskab er det, forhåbentligt, med henblik på at tilbringe resten af livet sammen, men det glæder mig at I er så fornuftige, at I har talt om at oprette en ægtepagt. Som advokat har jeg set alt for mange tilfælde, hvor en mand og kone bliver ragende uenige under en skilsmisse, og oftest kunne man have afklaret uenighederne i en ægtepagt og dermed mindske de uenigheder der kan opstå ved en skilsmisse.

Som tommelfingerregel kan man sige, at man ved oprettelsen af et testamente bestemmer hvordan ens arv skal fordeles, hvor man ved en ægtepagt bestemmer hvad der skal ske når ægteskabet opløses – enten ved skilsmisse eller ved død. En ægtepagt regulerer formuefordelingen under ægteskabet, hvorimod man ved et testamente alene kan foretage bestemmelser om arven efter en. Om man skal vælge det ene eller det andet, afhænger således af hvad man ønsker. Vil man sikre hinanden bedst muligt, sikrer sig at en arv ”bliver i familien” eller at ens eget barn arver mest muligt? Man kan ikke generelt sige, om det ene er bedre end det andet.

Jeg vil altid anbefale en ægtepagt når der er forskel på ægtefællernes formue. Både hvis den ene har en betydelig formue, men også hvis den ene part har gæld. Her er det vigtigt at huske, at der med ægtefællernes formue både tænkes på formuen ved ægteskabets indgåelse og senere erhvervelser som fx gave og arv.

Når der er særbørn involveret, kan det dog være en god idé at kombinere ægtepagt og testamente, for bedst muligt at sikre det man ønsker. Oprettelse af både ægtepagt og testamente er meget individuelt, hvorfor jeg altid vil anbefale at man tager kontakt til en advokat, der kan hjælpe med den juridiske udformning af ens ønsker.

Jeg håber min forklaring har bidraget til en forståelse af forskellen mellem en ægtepagt og et testamente. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller ønsker juridisk bistand, er du velkommen til at kontakte mit kontor.
 

Med venlig hilsen

Monica Kromann
Advokat (H)


En ægtepagt oprettes af ægtefællerne i fællesskab og den regulerer både forholdene ved en eventuel skilsmisse og ved død. Et testamente derimod vedrører kun forhold efter ens død, men kan både oprettes i fællesskab og af den ene part alene. I en ægtepagt aftaler man hvordan formuefordelingen er under ægteskabet, om man vil have fælleseje, særeje eller en blanding heraf, hvorimod man ved et testamente alene kan foretage bestemmelser om arven efter en, fx om man ønsker at dette skal være særeje.

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater

  Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, samt til statistiske formål.