Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Hvad er reglerne om forhåndssamtykke i forhold til at sidde i uskiftet bo med særbørn?

Kære Monica Kromann

Både min mand og jeg har fra tidligere ægteskab børn, og vi har i dag også to fællesbørn.

Vi har fælles hus, bil, møbler mv., og vi vil derfor gerne sidde i uskiftet bo, den dag den første af os går bort. 

Vi har fået oprettet testamente, og fået vores ”egne” børn til at underskrive disse forhåndssamtykker. Vi har fået fortalt, at disse forhåndssamtykker er bindende, men vores advokat fortalte også i sin tid, at børnene alligevel kan bede om deres arv, hvis en af os dør. Kan dette virkelig være sandt?

Vi troede vi have styr på det hele med testamente og underskrifter fra børnene, men nu bliver vi i tvivl, om alt arbejdet var forgæves.

Vi håber meget, du vil hjælpe os med vores spørgsmål.

Med venlig hilsen

Det fortvivlede ægtepar.

Svar:

Kære fortvivlede ægtepar.

Tak for jeres spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Udgangspunktet er, at ægtefæller har ret til at hensidde i uskiftet bo med deres fællesbørn. Vil en ægtefælle sidde i uskiftet bo med sin afdøde ægtefælles særbørn, skal disse give deres samtykke hertil.

For at I uden problemer kan hensidde i uskiftet bo med jeres respektive særbørn den dag den første af jer går bort, kan I på forhånd, mens begge ægtefæller er i live, udarbejde forhåndssamtykkeerklæringer.

Der er findes ingen formkrav til sådanne erklæringer, og de skal således ikke underskrives for en notar, to vitterlighedsvidner eller tinglyses. Forhåndssamtykkeerklæringerne skal blot underskrives af jer begge, jeres myndige særbørn og dateres. 

Det er vigtigt at bemærke, at særbørnene skal være fyldt 18 år, før de gyldigt kan underskrive et forhåndssamtykke til uskiftet bo. Er særbørnene ikke myndige, skal man indhente samtykke fra deres anden biologiske forælder samt Familieretshuset. Det er derfor meget svært at indhente forhåndssamtykke til uskiftet bo, hvis særbørnene ikke er myndige. Den anden biologiske forælder samt Familieretshuset er ofte meget tilbageholdende med at give deres samtykke, da de skal varetage børnenes interesser, som vil være at modtage arven efter den afdøde forælder.

Får I sammen med jeres myndige særbørn udarbejdet og underskrevet forhåndssamtykkeerklæringer til uskiftet bo er disse bindende får særbørnene. De kan således ikke kræve arv udbetalt ved deres respektive forældres død, hvis de har afgivet forhåndssamtykke til uskiftet bo. I stedet vil de modtage deres arv, når længstlevende går bort.   

Vi anbefaler, at begge ægtefæller samt de særbørn, der har afgivet samtykke, opbevarer en kopi af forhåndssamtykkeerklæringerne et sikkert sted.

Jeg kan herefter bemærker, at længstlevende ikke er bundet af en forhåndssamtykkeerklæring. Det står således den længstlevende ægtefælle frit for, om den pågældende ønsker at gøre brug af erklæringen den dag, hvor førsteafdøde går bort, eller om den længstlevende ægtefælle ønsker at skifte med særbørnene.

Når første afdøde går bort, skal den længstlevende ægtefælle, der ønsker at hensidde i uskiftet bo, indsende en anmodning til skifteretten om uskiftet bo sammen med de underskrevne forhåndssamtykkeerklæringer.

Jeg håber, at ovenstående besvarede jeres spørgsmål. Hvis I har yderligere spørgsmål vil jeg anbefale jer at kontakte en advokat med speciale i arveret. Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater