Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kan jeg give et arveafkald til fordel for min bror?

Kære Monica Kromann

 

Min mor gik bort sidste år og min stedfar sidder nu i uskiftet bo. Min mor og stedfar oprettede et testamente, hvori min bror kun skal have tvangsarven og jeg arver resten.

Jeg var klar over dette og tænkte, at jeg blot kunne informere skifteretten om, at min bror skal arve halvdelen, når den tid kommer. Nu har jeg fundet ud af, at dette ikke er så ligetil, som jeg troede.

Så mit spørgsmål lyder: Kan jeg på nogen måde, enten før eller efter min stedfars død, medvirke til at min bror arver halvdelen? Kan jeg afskrive mig noget, af min arv til fordel for min bror og på denne måde fordele arven ligeligt?

Jeg håber du kan hjælpe mig med dette spørgsmål, da det har medvirket til stor vrede og sorg hos min bror.

 

Med venlig hilsen

Ditte

Svar:

Kære Ditte

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Man kan give afkald på dele af eller hele sin forventede eller faldne arv, hvis man ikke ønsker at arve. Det er muligt at give et ”blankt” arveafkald. I så fald giver man fuldstændigt afkald på sin arv – både i forhold til en selv og sine livsarvinger – og arven vil blive fordelt mellem arveladers øvrige arvinger – eksempelvis ens søskende. Endvidere er det muligt at give et ”personligt” arveafkald. Dette indebærer, at man alene frasiger sig arven på egne vegne, og at arven i stedet skal tilfalde ens livsarvinger.

Eftersom din bror ikke er din livsarving, vil du som udgangspunkt ikke kunne give et personligt arveafkald til fordel for ham. Såfremt du gør det alligevel, vil det højst sandsynligt ikke blive lagt til grund, da et sådant arveafkald går imod testatorernes ønske.

Selv om et blankt arveafkald fra din side vil begunstige din mors og din stedfars øvrige arvinger, vil dette heller ikke komme din bror til gode, idet det er bestemt, at han kun skal arve sin tvangsarv. Arven, du giver afkald på, vil således ikke tilfalde ham.

Du vil således ikke kunne medvirke til, at din bror arver halvdelen efter din mor og stedfar ved at give et delvist arveafkald. Den eneste mulighed, du har for at tilgodese din bror med arven, er således, at du modtager din arv, når din stedfar afgår ved døden, og efterfølgende kan du give en del af din arv til din bror som gave. Jeg skal dog gøre opmærksom på, at når der gives gaver til andre end dem i opad- eller nedadstigende linje, herunder søskende, vil disse gaver blive indkomstskattepligtige for modtageren af gaven. Der vil ligeledes blive pålagt en gaveafgift ved gaver givet til søskende, når der ikke er tale om lejlighedsgaver, herunder fødselsdagsgaver, julegaver m.m. Det kan således blive en bekostelig løsning, hvis du vælger at overdrage en del af din arv til din bror, da dette ikke kan gøres afgiftsfrit.

 

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning eller behov for en advokat til at repræsentere dig i din sag er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.

Du kan læse flere af mine brevkasseindlæg om familie- og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse

 

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater