Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kan min kæreste og jeg oprette et testamente sammen, selvom vi ikke er gift?

Kære Monica Kromann

Min kæreste og jeg har været sammen i snart 10 år. Vi fandt hinanden sent i livet, og har derfor hverken set nogen grund til, eller haft lyst til at gifte os. Vi har talt en del om, at vi gerne vil oprette et testamente sammen, selvom vi ikke er gift. Vi har et fælles ønske om, at den af os, der må være længstlevende, kommer til at arve mest muligt. Vi er dog i tvivl om det overhovedet er muligt, eller om vi bliver nødt til at gifte os, for at kunne lave et testamente sammen? Jeg håber du vil besvare mit spørgsmål.

Med venlig hilsen
Sten

Svar:

Kære Sten

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Når man laver et testamente sammen, kaldes det for et gensidigt testamente. Dette betyder i sin enkelthed, at der er indgået en juridisk gyldig aftale mellem to personer.

Gensidige testamenter kan oprettes både mellem ægtefæller og mellem ugifte samlevende, og det er således ikke en betingelse, at I er gift.

Når man ikke er gift, arver man ikke automatisk efter hinanden. Det vil også sige, at det er jeres livsarvinger der arver efter jer, såfremt I ikke opretter et testamente.

Den måde, hvorpå I kan sikre hinanden, er ved enten at oprette et almindeligt testamente eller et udvidet samlevertestamente. Hvis ikke i har børn, er det uden betydning, hvilken form for testamente I vælger. Har I derimod børn, sikrer I hinanden bedst muligt, ved at oprette et udvidet samlevertestamente efter arvelovens § 87. Heraf følger, at to personer ved testamente kan bestemme, at de helt eller delvist vil arve hinanden og arves, som var de ægtefæller. Med et udvidet samlevertestamente, kan længstlevende arve en større andel af førstafdødes formue, end efter et almindeligt testamente.

Bestemmelsen i arveloven giver således ugifte samlevende mulighed for at vælge at blive stillet stort set som ægtefæller, i arveretlig henseende.

Det skal dog bemærkes, at man som ugifte samlevende ikke kan sidde i uskiftet bo med den andens ejendele, hvorfor formuen skal skiftes ved den enes død.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Hvis du ønsker yderligere rådgivning eller hjælp til at oprette et testamente, er du naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater