Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Skal far bidrage til konfirmationen?

Hej Monica,

Tak for en god og oplysende juridisk brevkasse.

Min 13-årige søn skal konfirmeres her i foråret 2017. Hans far og jeg blev skilt for snart 10 år siden og vi har desværre ikke haft et særligt godt forældresamarbejde siden da.

Heldigvis har min søn et godt forhold til sin far og de ser hinanden to weekender i måneden.

I anledning af min søns konfirmation ønsker jeg selvfølgelig at holde en fest for ham i selskab med venner og familie. Derfor er mit spørgsmål, om min eksmand ikke skal bidrage økonomisk hertil, da det jo også er hans søn? Er der nogen regler for det eller må jeg bare bide i det sure æble og betale for hele gildet på egen hånd?  

Jeg glæder mig til at læse dit svar.

Med venlig hilsen

Moren

Svar:

Hej Mor,

Tak for dit relevante spørgsmål. Konfirmationstiden venter lige om hjørnet og derfor er det godt at have kendskab til reglerne om bidrag hertil, såfremt man som forældre ikke længere er sammen.

Som forældre kan I selvfølgelig selv indgå aftale om, at den ene skal betale et økonomisk bidrag til konfirmationsudgifterne. Herefter kan I selv fastsætte bidragets form og størrelse, til det, I mener, er passende efter jeres forhold.

Kan I ikke opnå enighed herom, kan I alternativt få Statsforvaltningens hjælp hertil. Efter ansøgning kan Statsforvaltningen nemlig fastsætte konfirmationsbidrag efter Børnebidragslovens § 15. Konfirmationsbidrag er en engangsydelse betalt af den anden forælder og er således ikke et offentligt bidrag.

Indledningsvist må det bemærkes, at bidraget kun kan fastsættes, såfremt en forælder ikke opfylder sin forsørgelsespligt. Dette medfører, at dette bidrag ikke fastsættes, hvis den anden forælder er afgået ved døden eller hvis faderskabet til barnet ikke er retligt fastslået.

Har du og din eksmand fælles forældremyndighed over jeres søn, står det jer begge frit for at vælge, hvorledes I vil opfylde jeres forsørgelsespligt, når han skal konfirmeres. Såfremt din søns far opfylder sin forsørgelsespligt ved eksempelvis også at afholde en fest for ham i anledning af konfirmationen, fastsætter Statsforvaltningen ikke et bidrag. Det samme gælder, hvis din eksmand arrangerer en lille ferie for jeres søn i anledning af konfirmationen, men modsætningsvist er det ikke tilstrækkeligt, at din eksmand giver jeres søn en stor konfirmationsgave.

Har du alene forældremyndighed over jeres søn og har du udgifter i anledning af konfirmationen, vil Statsforvaltningen typisk fastsætte konfirmationsbidrag. I disse tilfælde tager Statsforvaltningen kun hensyn til de udgifter, som bidragsbetaleren efter aftale med bidragsmodtageren har betalt i anledning af konfirmationen.

Har du og din eksmand eksempelvis begge indbetalt til en opsparingskonto, der bl.a. skal dække udgifterne i forbindelse med jeres søns konfirmation, eller afholder din eksmand på anden vis nogle udgifter i anledning af konfirmationen, kan Statsforvaltningen afslå ansøgning om fastsættelse af bidrag eller der kan ske fradrag i bidraget, da din eksmand på denne måde har opfyldt sin forsørgelsespligt i forbindelse med konfirmationen.

Statsforvaltningen kan fastsætte konfirmationsbidrag efter ansøgning. Ansøgning herom foregår som udgangspunkt via en digital blanket, som du finder på Statforvaltningens hjemmeside. Ifølge Børnebidragslovens § 15, stk. 2 skal ansøgningen være modtaget hos Statsforvaltningen tidligst 3 måneder før konfirmationen og senest dagen før.

Konfirmationsbidraget i 2017 er 3.540 kr.

Derudover kan jeg oplyse, at Statsforvaltningen kan fastsætte konfirmationsbidrag, selvom bidragsbetalerens økonomiske forhold er dårlige. Dog kan bidragsbetaleren trække bidraget fra i skat, når beløbet er betalt.

Jeg håber, at dette var svar på dit spørgsmål og at du får arrangeret en god konfirmationsdag for jeres søn.

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater