Hvem tilfalder pensions- og forsikringssummer i tilfælde af dødsfald?

Kære Monica Kromann

 

Jeg skriver til dig, da jeg, som en ældre herre, er begyndt at tænke over hvordan min formue skal fordeles, når jeg engang afgår ved døden.

Mit spørgsmål til dig angår pensions- og forsikringssummer. Jeg har hørt en lille fugl synge om, at disse ikke indgår som en del af afdødes bo og således ikke skal deles i overensstemmelse med arvelovens regler eller et evt. testamente. Er det korrekt, og hvordan forholder det sig i givet fald nærmere med udbetalingen af disse summer?

Jeg ser frem til at læse dit svar!

 

Med venlig hilsen

Mogens

Svar:

Kære Mogens

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er korrekt forstået, at eventuelle forsikrings- og pensionssummer som udgangspunkt ikke indgår i afdødes dødsbo. Disse bliver derimod udbetalt uden om boet, direkte til den berettigede. Det betyder, at beløb fra afdødes pensions- og forsikringsordninger ikke deles efter arvelovens regler eller efter et oprettet testamente. Det er slet ikke muligt at testere over pensions- og forsikringssummer.

Til hvem disse beløb udbetales, afhænger af hvad der følger af pensions- eller forsikringsaftalen. Af aftalen fremgår nemlig til hvem beløbet udbetales, når pensions-/forsikringsstageren afgår ved døden. Pensions-/forsikringstageren kan således ved meddelelse til pensions- eller forsikringsselskabet selv bestemme, hvem der skal arve den pågældende pensions- eller forsikringsordning. Dette bestemmes ved indsættelse af en såkaldt begunstiget i ordningen. Såvel én, som flere navngivne personer kan indsættes. Har afdøde ikke sørget for at indsætte en direkte begunstiget, udbetales ordningen til afdødes ”nærmeste pårørende.”

Såfremt afdøde har oprettet eller ændret sine pensions- eller forsikringsaftaler efter den 1. januar 2008 er afdødes ”nærmeste pårørende” følgende personer i nævnte rækkefølge:

  • Afdødes ægtefælle eller registrerede partner.
  • Samlever, hvis afdøde og dennes samlever har boet sammen i mindst 2 år, eller har boet sammen og ventede, havde eller havde haft barn sammen.
  • Livsarvinger, det vil sige børn, børnebørn og oldebørn.
  • Arvinger i henhold til testamente.
  • Øvrige arvinger.

Såfremt afdøde har oprettet eller ændret sine pensions- eller forsikringsaftaler før den 1. januar 2008 er afdødes ”nærmeste pårørende” de samme personer som efter den 1. januar 2008, dog med den forskel at afdødes samlever ikke anses som afdødes nærmeste pårørende.

Har pensions-/forsikringstageren således oprettet eller ændret aftalen inden den 1. januar 2008, må pensions-/ forsikringstageren indsætte sin samelever som direkte begunstiget, hvis pensions-/ forsikringstageren ønsker at sikre sin samlever. Ligeledes må pensions-/forsikringstageren indsætte sin samlever som direkte begunstiget i ordningen, hvis samleveren ønskes sikret, uanset om aftalen er oprettet eller ændret efter den 1. januar 2008, hvis de nævnte betingelser ikke er opfyldt, dvs. hvis pensions-/forsikringstageren og dennes samlever har boet sammen i mindre end 2 år og ikke venter, har eller har haft barn sammen.

Afdødes pensions- og forsikringssummer bliver således udbetalt af henholdsvis pensions- og forsikringsselskabet direkte til enten den indsatte begunstigede eller til afdødes ”nærmeste pårørende.” Har afdøde imidlertid ingen ”nærmeste pårørende,” tilfalder summerne afdødes dødsbo, hvorfor pensions- og forsikringssummer undtagelsesvist indgår i afdødes dødsbo.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, eller behov for vejledning i forbindelse med arveretlige problemstillinger, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet