Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Kontakt advokat Monica Kromann på 8618 1102 eller send en e-mail

Kromanns juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål,  som må offentliggøres i juridisk brevkasse - evt. i anonymiseret form -  så send mig en mail på mk@advokatkromann.dk og er du heldig, vil du ugen efter kunne læse svaret i avisen.

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at brevkasse indlæg- og svar ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Hvordan skal jeg forholde mig ved et dødsfald?

Kære Monica Kromann

Jeg skriver til dig, da mine forældre er ved at være oppe i årene, og derfor er jeg begyndt at tænke mere på, hvad man egentlig skal gøre, når en, man har kær, går bort.

Jeg ved, at man skal kontakt til en bedemand, ligesom en læge skal bekræfte dødsfaldet, men hvordan er den efterfølgende sagsgang?

Jeg håber, at du kan give mig et overblik over sagsgangen i forbindelse med et dødsfald, således at jeg føler mig bedre klædt på, når dagen kommer.

På forhånd tak for dit svar.

Med venlig hilsen

Tina


Svar:

Kære Tina

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Du er ikke den eneste, der går med sådanne bekymringer, og jeg vil derfor kort gennemgå sagsgangen i forbindelse med et dødsfald.

Når der sker et dødsfald, skal man kontakte en bedemand. Bedemanden giver herefter besked til sognet om dødsfaldet. Efterfølgende modtager skifteretten automatisk besked om dødsfaldet senest 7 hverdage efter dødsfaldet. Skifteretten er den myndighed, som tager sig af behandlingen af dødsboer. Det er ikke nødvendigt, at du selv tager kontakt til skifteretten, da de ikke kan give vejledning, før dødsfaldet er anmeldt til dem.

Når skifteretten har modtaget beskeden om dødsfaldet, sender de et brev ud til boets kontaktperson via e-boks. Kontaktpersonen er den person, der har skrevet under hos bedemanden.

Når kontaktpersonen modtager brevet fra skifteretten, skal denne indsamle oplysninger omkring afdødes økonomiske forhold, begravelsesudgifter samt oplysninger om arvinger.

Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er adgang til afdødes bolig, før behandlingsmåden er bestemt gennem skifteretten. Du har derfor ikke adgang til afdødes bolig, før skifteretten har fået dødsfaldet anmeldt, og du har indsamlet de nødvendige oplysninger.

Skifteretten vil indkalde de efterladte til et møde. Mødet afholdes som et telefonmøde, og du skal til telefonmødet have alle oplysninger om afdøde klar, således at skifteretten kan vejlede dig bedst muligt. Skifteretten vil vejlede dig om boets behandling i forbindelse med telefonmødet.

Skifteretten vil vejlede dig, ligesom skifteretten ved mødet vil få et overblik over arvinger i boet og afdødes aktiver og passiver.  Skifteretten vil desuden kontrollere, om afdøde har oprettet et testamente.

Sagsbehandlingen i skifteretten er hermed påbegyndt, og skifteretten vil vejlede dig i forhold til boets behandling.

Såfremt du har yderligere spørgsmål, eller har brug for rådgivning i forbindelse med dødsbobehandling, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret. Du er naturligvis altid velkomne til at kontakte KROMANN advokatfirma for bistand i forbindelse hermed.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretlige emner på min hjemmeside:

www.advokatkromann.dk/brevkasse.

Med venlig hilsen

Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater

  Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, samt til statistiske formål.