Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kan mine forældre bestemme særeje over gaver?

Kære Monica Kromann

 

Jeg har i en længere periode fået en stor pengegave af mine forældre hvert år. De vedlægger hvert år et gavebrev, hvori de skriver, at pengene skal være mit særeje, hvis min mand dør før jeg gør.

Jeg forstår ikke helt dette. De siger, at de på den måde kan sikre, at jeg tager mest muligt med ud af boet, hvis min mand skulle dø før jeg. De er meget glade for min mand, og de har derfor ingen intentioner om at afskære ham fra pengene. De har fortalt, at pengene skal deles hvis vi skilles, men hvis vi skilles grundet dødsfald, så skal de ikke deles.

Kan mine forældre godt bestemme at gaver til mig skal være særeje på denne måde?

 

Med venlig hilsen

Rikke

Svar:

Kære Rikke

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Hovedreglen er, at man som gavegiver frit kan bestemme særeje over de gaver man giver. Det eneste krav hertil er, at særejebestemmelsen tilkendegives over for modtageren senest samtidig med, at modtageren får gaven. Dine forældre kan derfor godt bestemme, at de gaver de giver dig, skal være dit særeje.

Dog kan man kun bestemme nogle former for særeje. En gavegiver kan bestemme de samme særejeformer som ægtefæller kan, dog med undtagelse af sumsæreje og sumdeling. Den særejeform, som du beskriver i dit brev, er dog ikke en gyldig særejeform.

Det du beskriver, betegnes dødsfaldssæreje. Dødsfaldssæreje vil sige, at særejet er delingsformue ved skilsmisse, men særeje ved dødsfald. Særejebestemmelsen bliver altså ikke aktuel, hvis man skilles. Denne form for særeje er ikke lovlig i Danmark, og særejebestemmelsen vil ikke kunne finde anvendelse.

Det er dog muligt for dine forældre at træffe andre særejebestemmelser om fremtidige gaver. De mest brugte former for særeje er skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje. Skilsmissesæreje betyder, at gaven er særeje ved skilsmisse, men skal deles ved dødsfald. Fuldstændig særeje betyder, at gaven er særeje, uanset om ægteskabet opløses ved skilsmisse eller død.

Såfremt I er bekymrede for, hvem der arver ved et eventuelt dødsfald, vil jeg foreslå jer at oprette et testamente. Såfremt I har børn, kan I ved testamente beslutte at begunstige hinanden mest muligt, således at børnenes arv først udredes, når I begge er gået bort. Dette er en måde, hvorpå I som ægtefæller kan sikre hinanden bedst muligt.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller behov for vejledning vedrørende særeje eller testamente, er du velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater