Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Er reglerne om refleksionsperiode samt tvungen delt bopæl afskaffet?

Kære Monica Kromann

Min mand og jeg ønsker at gå hver til sit. Vi har to fælles børn på henholdsvis otte og tolv år.

Vi har et stort ønske om at blive skilt hurtigst muligt, således at vi kan påbegynde det næste kapitel i vores liv.

Min mand har et stort ønske om at flytte fra den by, hvor vi sammen har boet de sidste mange år. Jeg ønsker derfor at få bopælen over børnene, da det er vigtigt for mig, at børnene ikke skal skifte skole og institutioner.

Jeg har hørt, at reglerne om refleksionsperiode og automatisk delt bopæl er blevet afskaffet. Er dette korrekt, og hvad betyder dette for mig?

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Simone

 

Svar:

Kære Simone

I forbindelse med etableringen af det nye familieretlige system i april 2019 blev der indført regler om refleksionsperiode samt automatisk delt bopæl de første tre måneder efter en skilsmisse eller samlivsophør. Hensigten med reglerne var oprindeligt at skærme og beskytte børnene i skilsmissesituationer.

Det blev derfor indført, at et barn af forældre med fælles forældremyndighed skulle have delt bopæl i de første tre måneder efter forældrenes anmodning om skilsmisse, medmindre forældrene var enige om barnets bopæl.

Det blev desuden bestemt, at ægtefæller, som anmodede om skilsmisse uden forudgående separation, og som har fælles børn under 18 år, først fik udstedt bevilling til skilsmisse efter en refleksionsperiode på tre måneder. Det var endvidere en betingelse for udstedelse af skilsmissebevilling i disse situationer, at begge ægtefæller havde gennemført et digitalt læringsforløb.

Efter et år med det nye familieretlige system har erfaringerne vist, at ordningen med tvungen delt bopæl og refleksionsperioden ikke har virket efter hensigten. Ordningen er derimod blevet kritiseret, da den i mange situationer optrapper og forlænger konflikten mellem forældrene til skade for børnene.

Reglen om tvungen delt bopæl samt refleksionsperioden er derfor blevet afskaffet helt fra den 1. juli 2020.

Ændringen af reglerne betyder, at du og din mand kan blive skilt med øjeblikkelig virkning. I skal således ikke igennem et obligatorisk digitalt læringsbeløb for at opfylde betingelserne for at kunne få en direkte skilsmisse uden at have været separeret først.

Desuden betyder ændringen, at I ikke skal have delt bopæl på børnene de første tre måneder efter jeres ansøgning om skilsmisse. Det er op til jer som forældre at beslutte, hvem der skal være bopælsforælder og samværsforælder. Hvis I ikke kan blive enige, kan I søge hjælp i Familieretshuset.

Det bemærkes, at afskaffelsen af tvungen delt bopæl ikke har betydning for reglerne om aftalt delt bopæl. I kan derfor som forældre stadig aftale, at børnene skal have delt bopæl.

Ændringen af reglerne vil medvirke til, at forældre efter en samlivsophævelse hurtigere kan få afklaring på deres situation. Dette kan mindske konflikterne mellem forældrene, hvilket vil være til gavn for børnene.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dine spørgsmål. Hvis du har yderligere spørgsmål vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

 

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater