Hvilke hensyn indgår i en afgørelse om barnets bopæl?

Kære Monica Kromann

Min ekskæreste og jeg har fælles forældremyndighed over vores fælles barn på 5 år.  Vi gik fra hinanden for et halvt år siden, og er nu flyttet hver til sit. I denne forbindelse er vi blevet meget uenige om, hvem der skal have bopæl over vores barn. Jeg er især i tvivl om, hvordan en konflikt om bopæl håndteres og er også i tvivl om, hvilke hensyn der tillægges vægt, når man skal vurdere, hvor barnet skal have bopæl.

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Thea

Bopæl

Vi kan hjælpe dig der er indkaldt til møde i Familiretshuset og føre din sag om bopæl i retten

Se mere

Svar:

Kære Thea.

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

En sag om barnets bopæl begynder i Familieretshuset, som visiterer og behandler sagen. Såfremt I ikke kan nå til enighed i Familieretshuset, indbringes sagen for Familieretten til afgørelse. Dette følger af forældreansvarslovens § 17.

En afgørelse om bopæl træffes på baggrund af en konkret og individuel vurdering, hvori hensynet til barnets bedste er afgørende. Der træffes således afgørelse ud fra barnets trivsel og beskyttelse. 

I vurderingen kan blandt andet lægges vægt på barnets tilknytning til forældrene og på forældrenes personlige egenskaber. Det kan også tillægges vægt, hvorvidt barnet skal skifte institution som følge af en flytning, samt hvorvidt dette vil påvirke barnet. I retspraksis vejer hensynet til opretholdelsen af de hidtidige omgivelser tungt. Det er således en fordel, hvis barnet kan forblive i hidtidige hjem og institution.

Herudover følger det af forældreansvarslovens § 34, at barnet som udgangspunkt skal inddrages i sagen, så dets perspektiv og eventuelle synspunkter kan komme til udtryk, ligesom der skal tages hensyn til barnets egne synspunkter alt efter alder og modenhed. Der er ingen aldersgrænse for inddragelsen af barnet, men det er frivilligt for barnet at deltage. Inddragelse kan ske ved samtaler med barnet, børnesagkyndige undersøgelser, indhentelse af udtalelser fra institutioner eller på anden måde, der belyser barnets perspektiv. Dette udgangspunkt fraviges kun, såfremt det vurderes at være unødvendigt efter sagens omstændigheder eller til skade for barnet.

I tidligere afgørelser om bopæl ses desuden, at barnets tilknytning til forældrene er et tungtvejende hensyn, herunder om en af forældrene har ageret som primær omsorgsperson for barnet. Det er også blevet tillagt vægt, hvorvidt en af forældrene er mere indstillet på at opretholde et godt samarbejde end den anden.

Barnets bopæl vurderes således ud fra en samlet vurdering af barnets perspektiv, forældrenes forhold samt ændring i barnets miljø. 

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Hvis du ønsker yderligere rådgivning eller hjælp til en sag om bopæl, er du naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside:

www.advokatkromann.dk/brevkasse.

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk 

Bopæl

Vi hjælper dig der er indkaldt til møde i Familieretshuset og fører din sag om bopæl i retten

Se mere
Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet