Hvornår kan der fastsættes midlertidigt kontaktbevarende samvær?
Kære Monica Kromann
Min ekskone og jeg indgik efter vores skilsmisse en aftale om, at børnene skulle have bopæl hos hende og samvær med mig hver anden weekend. Jeg oplever dog, at børnene efterspørger mere tid hos mig, men efter at jeg foreslog, at vi ændrede den nuværende samværsaftale, har min ekskone nægtet at udlevere børnene. Jeg står derfor i den ulykkelige situation, at jeg ikke har haft samvær med mine børn i snart to uger.
Jeg har været i kontakt med Familieretshuset og søgt om fastsættelse af samvær, da vi ikke længere kan blive enige om samværsaftalen.
Hvad skal jeg ellers gøre? Er der en myndighed, jeg kan kontakte for at få fastsat et midlertidigt samvær, indtil vi bliver enige om en ny samværsaftale?
Med venlig hilsen
Jens
Svar:
Kære Jens
Du kan søge om fastsættelse af midlertidigt kontaktbevarende samvær ved Familieretshuset. Ifølge reglerne skal Familieretshuset træffe en afgørelse om midlertidigt kontaktbevarende samvær hurtigst muligt og inden 3 uger efter, at samværsforælderen har rettet henvendelse til Familieretshuset. Midlertidigt kontaktbevarende samvær bruges i sager, hvor der hurtigt skal træffes en afgørelse i en sag, hvor den ene forælder nægtes samvær med barnet.
Familieretshusets afgørelse om midlertidigt kontaktbevarende samvær gælder, indtil Familieretshuset eller Familieretten kan træffe en endelig afgørelse om samværet, eller indtil forældrene selv kan blive enige om en samværsaftale.
Det er en forudsætning for at anvende reglen om kontaktbevarende samvær, at samværsforælderen har søgt om fastsættelse af samvær ved Familieretshuset.
Det midlertidige kontaktbevarende samvær fastsættes som et standardiseret minimumssamvær. Familieretshuset eller Familieretten har ikke mulighed for at beslutte omfanget af det kontaktbevarende samvær konkret, men skal følge det, der er fastsat i lovgivningen.
Det standardiserede samvær er fastsat efter barnets alder på følgende måde:
- Hvis barnet ikke er fyldt 1 år: Samvær 1-2 timer hver uge lørdag eller søndag samt 1-2 timer en hverdag hver uge efter Familieretshusets nærmere bestemmelse.
- Hvis barnet er 1-3 år: Samvær hver anden lørdag eller søndag kl. 10-17 samt en hverdag i den modsatte uge kl. 16-18.
- Hvis barnet er 4-6 år: Samvær hver anden uge fra lørdag kl. 10 til søndag kl. 17.
- Hvis barnet er fyldt 7 år: Samvær hver anden uge fra fredag kl. 17 til søndag kl. 17.
Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med samvær, eller såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret. Du er naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for bistand i forbindelse hermed.
Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie- og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)