Cookie indstillinger
Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Kontakt advokat Monica Kromann på 8618 1102 eller send en e-mail

Kromanns juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål,  som må offentliggøres i juridisk brevkasse - evt. i anonymiseret form -  så send mig en mail på mk@advokatkromann.dk og er du heldig, vil du ugen efter kunne læse svaret i avisen.

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at brevkasse indlæg- og svar ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kan jeg tage på juleferie i udlandet med vores børn?

Kære Monica

 

Jeg har sammen med min ekskæreste to børn på henholdsvis 10 år og 12 år. Vi har en 7/7-ordning, og jeg har i år begge vores børn mellem jul og nytår fra d. 26. december 2022 til og med d. 1. januar 2023.

Jeg har et ønske om at rejse til England med børnene i denne uge. Jeg har drøftet det med børnenes mor, og hun synes, at dette er en dårlig ide. Mit spørgsmål er derfor, om jeg har lov til at rejse til udlandet med mine børn mellem jul og nytår?

 

Med venlig hilsen

Kasper


Svar:

Kære Kasper

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Der gælder forskellige regler for udlandsrejser, alt efter om der er fællesforældremyndighed eller den ene forældre har forældremyndigheden alene. Da du ikke har oplyst, om du har del i forældremyndigheden, gennemgår jeg de forskellige regler.

Hvis du har forældremyndigheden alene, kan du frit rejse til udlandet med dine børn, når du har dem. Indehaveren af forældremyndigheden bestemmer selv, hvor barnet skal opholde sig. Der er således som udgangspunkt ingen begrænsninger. Du kan dog naturligvis kun rejse med børnene, når du har dem, medmindre du aftaler noget andet med din ekskæreste.

Hvis I har fælles forældremyndighed, kan du rejse på ferie med børnene, når du har dem. Det kræver ikke samtykke fra din ekskæreste. Dette gælder dog ikke, hvis I har en tvist kørende mellem jer i Familieretshuset eller retten omkring forældremyndighed og bopæl.

Hvis I har fælles forældremyndighed over børnene, og I har en versende sag hos Familieretshuset eller retten angående bopæl og forældremyndighed, må du som udgangspunkt ikke rejse til udlandet med børnene, selvom du har dem på samvær i denne uge. Derfor kan du ikke bare rejse til England med børnene, Det følger af forældreansvarslovens § 25, at der er mulighed for, at du kan få lov til at tage på ferie alligevel. Såfremt din ekskæreste samtykker i, at du kan rejse til udlandet med børnene, er der intet problem, og du kan således tage på ferie som planlagt. Såfremt du ikke kan indhente et samtykke, kan Familieretshuset træffer afgørelse om, at du har lov til at rejse til udlandet. Her lægger Familieretshuset vægt på rejsens længde, formålet med rejsen og dit forhold til jeres børn.   

Hvis du ikke har del i forældremyndigheden, kan du heller ikke som udgangspunkt rejse til England med børnene. Hvis din ekskæreste giver dig en tilladelse, kan du frit rejse til udlandet i din samværsperioden. Da det ikke lyder som om, at din ekskæreste vil give dig denne tilladelse, kan du også søge om tilladelse fra Familieretshuset. Dette sker ved, at der indsendes en anmodning om tilladelse til udlandsrejse, hvor efter Familieretten træffer en afgørelse.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, eller behov for vejledning, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside:  www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.

 

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater