Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Hvordan er jeg stillet, hvis min kæreste og jeg køber hus sammen?

Kære Monica

 

Jeg skriver til dig, da min kæreste og jeg overvejer at købe et hus sammen, da jeg er gravid med vores første barn.

Jeg er dog stadig studerende, og har derfor ikke en særlig stor opsparing at bidrage med til huskøbet. Min kæreste ejer derimod en ejerlejlighed, som han påtænker at sælge.

Mit spørgsmål er derfor, hvordan vi skal forholde os, når vi alligevel ønsker at købe bolig sammen. Vi har snakket om, at jeg eventuelt kunne stå få nogle af de faste udgifter eller om det er muligt, at jeg bidrager med en mindre del end min kæreste. Vi har også tænkt, om det måske kunne være en mulighed at min kæreste købte huset, og jeg så kunne købe mig ind løbende?

Og hvordan ville jeg i så fald være stillet hvis vi gik fra hinanden?

 

Med venlig hilsen

Mie

Svar:

Kære Mie

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Hvis din kæreste sælger sin lejlighed, og bruger salgssummen til udbetaling til jeres nye fælles hjem, er han som udgangspunkt eneejer.

Ved at du bidrager månedligt til udgifter vedrørende huset, bliver du ikke ejer. Det giver dig som udgangspunkt heller ikke krav på at få dine penge tilbage igen, såfremt I senere går fra hinanden. Der ville i så fald måske kunne blive tale om du er berettiget til et mindre kompensationsbeløb, men det du ønsker er nok, at I kommer til at eje boligen i sameje.

Når man ejer et aktiv sammen med en anden person, kaldes det, at I ejer det i sameje. Det er også muligt at eje at aktiv sammen med flere personer. Aktiver kan ejes i lige sameje, hvilket vil sige, at I hver ejer lige stor andel, men det er også muligt at en part ejer eksempelvis 25%, mens den anden ejer de resterende 75 %. Når man ejer en bolig sammen med en eller flere personer, er det min anbefaling, at man opretter en samejeoverenskomst. Dette er særligt populært blandt ugifte samlevende. I samejeoverenskomsten kan I på forhånd aftale vilkår, sådan at I i tilfælde at konklifter i fremtiden allerede har reguleret, hvordan tvisten skal undgås. 

Oprettes ikke en sameje overenskomst skal alle beslutninger vedrørende boligen i princippet træffes ved enighed. Ved at lave en samejeoverenskomst kan man tage stilling til praktiske og økonomiske forhold vedrørende boligen. En samejeoverenskomst kan også regulere spørgsmål om brugen af boligen, fordelingen af de løbende udgifter til ejendommen samt vedligeholdelse. Der kan også heri tages stilling til, hvordan samejet skal opløses såfremt en af parterne ikke længere ønsker at være ejer. Samejeoverenskomsten er altså både relevant mens I bor sammen og i det tilfælde I skulle ophæve samlivet.

Hvis I, i forbindelse med boligkøbet opretter en samejeoverenskomst, hvori I erklærer, at I ejer boligen eksempelvis i lige sameje, kan I i den forbindelse lave en låneaftale, således du kommer til at skylde din kæreste halvdelen af, hvad han har betalt til huset. I kan i låneaftalen tage stilling til de nærmere hvilkår for lånet, herunder hvornår det skal tilbagebetales.

En samejeoverenskomst er en almindelig aftale mellem to eller flere parter, som kan udfærdiges af parterne selv eller med hjælp fra en rådgiver. Det vil være min anbefaling, at man søger juridisk rådgivning til udarbejdelsen af samejeoverenskomsten, da det kan være svært at forudsige de mulige situationer, der kan opstå, ligesom en advokat kan skræddersy en samejeoverenskomst efter jeres behov og ønsker.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller behov for vejledning, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside:  www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater