Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Hvad er en legatar, og hvad er en arving?

Kære Monica Kromann

Jeg skriver på vegne af min mor, som længe har talt om, at hun vil oprette et testamente.

Min mor har tre børn, og vi har alle et godt og tæt forhold. Min mor har desuden en god veninde, som hun har været veninder med i flere år, og hun har ofte talt om, at hun ønsker at begunstige veninden med en pengesum ved sit dødsfald.

Min bekymring er, om en evt. begunstigelse af veninden vil medføre, at veninden får samme rettigheder i boet, som vi har som børn? Jeg accepterer naturligvis min mors ønsker og forstår ønsket om at begunstige veninden, men ønsker ikke, at veninden skal kunne blande sig i behandlingen af boet i øvrigt.

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål i din brevkasse.

Med venlig hilsen

Anne

Svar:

Kære Anne

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Når man opretter et testamente, kan man bestemme, hvorvidt en begunstiget skal have stilling som arving eller legatar i dødsboet. 

En legatar er en person, der skal arve en bestemt angivet pengesum (kaldet en sumlegatar) eller en eller flere bestemte genstande (kaldet en genstandslegatar). En arving er i modsætning hertil en person, hvis arveret er knyttet til hele dødsboet eller en brøkdel af boet.

Den afgørende forskel mellem en arving og en legatar er, at en arving har indflydelse på boets behandling, mens en legatar ikke har indflydelse på behandlingen af dødsboet.

En legatar har kun mulighed for at udtage det, som der tilfalder vedkommende efter testamentet, mens en arving har mulighed for at udtage aktiver inden for sit arvelod og har også indflydelse på dødsboets behandling.

Det skal bemærkes, at det ikke er muligt at bestemme, at en tvangsarving skal have status som legatar i et testamente. Dette betyder, at børn og ægtefælle altid har status som arving i boet.

Din mor har således mulighed for i testamentet at bestemme, at veninden skal arve et bestemt beløb og bestemme, at veninden skal have stilling som legatar i boet. Veninden vil dermed ikke få indflydelse på boets behandling i øvrigt.

Veninde vil således modtage et pengebeløb ved din mors død, men han vil ikke få indflydelse på hvordan selve dødsboet skal behandles eller hvem, der skal udtage hvilke aktiver. Det vil derimod være din mors børn, som kommer til at have indflydelse herpå.

Ved at oprette et testamente kan din mor desuden anføre hvorledes den resterende arv skal fordeles mellem børnene, ligesom din mor kan træffe bestemmelse om særeje for arven.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller brug for rådgivning til oprettelse af testamente, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere spørgsmål.

Det er desuden muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

Med venlig hilsen

Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater