Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Bør vi gifte os?

Kære Monica Kromann

Min kæreste og jeg har været sammen i 10 år. Vi har for nylig fået vores første barn sammen, en lille datter. Vi er nu kommet til at tænke på, hvordan vi er sikret, hvis en af os dør.

Vi overvejer at gifte os – men vi er i tvivl om, hvorvidt vi behøver at gifte os for at sikre hinanden?

Vores ønske er, at den af os, som måtte blive tilbage med vores datter har råd til at sørge for hende og hendes eventuelle søskende, hvis vi en dag får flere børn.

Jeg håber, at du vil besvare vores spørgsmål.

 

Med venlig hilsen

 

Anna

Svar:

 

Kære Anna

Mange tak for din mail og dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Du og din kæreste er langt fra de eneste, som har disse overvejelser. Det er helt naturligt, at man som par ønsker at sikre hinanden og sine børn i tilfælde af, at uheldet skulle være ude.

Ved at indgå ægteskab sikrer I hinanden på den måde, at der som udgangspunkt vil opstå formuefællesskab, ligesom I opnår tvangsarveret efter hinanden. Den længstlevende vil desuden få mulighed for at sidde i uskiftet bo.

Ugifte samlevende opnår ikke automatisk arveret efter hinanden trods flere års familieliv med fælles børn, hjem og økonomi. Er I ikke gift, og har den afdøde ikke oprettet testamente til fordel for længstlevende, vil jeres datter arve alt efter den afdøde, hvilket kan medføre alvorlige økonomiske problemer for den efterlevende. Arven til jeres datter vil blive båndlagt, indtil hun fylder 18 år, hvorfor længstlevende ikke kan disponere efter arven.

Såfremt I beslutter jer for ikke at indgå ægteskab, er det min anbefaling, at I opretter et såkaldt udvidet samlevertestamente, hvorved I sikrer hinanden i tilfælde af den enes død.

I et udvidet samlevertestamente kan I bestemme, at I helt eller delvist skal arve hinanden, som var I ægtefæller. I kan dog hverken aftale, at I skal have formuefællesskab eller mulighed for at sidde i uskiftet bo med jeres fælles børn, men et udvidet samlevertestamente vil stadig sikre den efterladte af jer mod førnævnte økonomiske problemer, hvorfor hjemmet som oftest vil kunne opretholdes.

Vælger I ikke at gifte jer, vil jeg anbefale at I kontakter en advokat, da denne vil kunne være jer behjælpelig med udarbejdelsen af et udvidet samlevertestamente, herunder sikre at I opfylder betingelserne herfor, at testamentet opfylder formkravene samt at bestemmelserne har virkning efter hensigten.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål, og at du og din kæreste har et bedre overblik over jeres muligheder.

Såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med oprettelse af et udvidet samlevertestamente, eller såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familie- og arveret. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for bistand i forbindelse hermed.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretligeemner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater