Burde jeg som virksomhedsejer oprette en ægtepagt?
Kære Monica Kromann
Jeg skal snart giftes og er i den forbindelse blevet i tvivl om vi burde oprette en ægtepagt på forhånd. Jeg ejer en virksomhed i mit eget navn, og har hørt at det i min situation kan være smart med en ægtepagt. Jeg elsker dog min kæreste meget højt, og jeg tvivler på hun kunne finde på at kræve halvdelen af mit firma, hvis vi en dag bliver skilt.
Burde vi alligevel oprette en ægtepagt for at være på den sikre side? Hvad er det værste der kan ske, hvis vi undlader at oprette en ægtepagt?
Jeg håber du vil besvare mit spørgsmål.
Med venlig hilsen
Karsten
Svar:
Kære Karsten
Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
Det er fuldstændig korrekt, at det i langt de fleste tilfælde vil være en god ide at oprette ægtepagt, hvis den ene ægtefælle ejer en virksomhed. Grunden til dette er, at en virksomhed, der ikke er gjort til særeje, vil indgå i formuedelingen i tilfælde af skilsmisse eller død. Hvis ikke der er oprettet en ægtepagt mellem parterne, vil alle parternes aktiver som udgangspunkt skulle deles lige. Dette indebærer, at virksomhedens værdi ligeledes skal deles mellem ægtefællerne.
Når ægtefællerne skilles, eller den ene ægtefælle går bort, skal der laves en boopgørelse over boet. I denne boopgørelse vil hver ægtefælles aktiver og passiver blive gjort op. Hvis den ene ægtefælles bodel er større end den andens, vil den mere velhavende ægtefælle skulle betale et boslodstilsvar til den anden, således at bodelenes værdi udlignes. Hvis den ene ægtefælle ejer en virksomhed af større værdi, kan dette i værste tilfælde betyde, at ejeren af virksomheden kan blive nødsaget til at sælge eller lukke virksomheden, for at kunne betale boslodstilsvar til den anden part. Alternativt kan virksomhedsejeren blive tvunget til at sælge hus, bil eller andre værdifulde aktiver, for at kunne beholde virksomheden.
Du nævner, at du tvivler på at din ægtefælle vil være interesseret i at kræve halvdelen af dit firma i tilfælde af skilsmisse. Det er dog ikke kun i tilfælde af skilsmisse, at din virksomhed kan være i fare. Hvis din ægtefælle uventet skulle afgå ved døden, vil jeres bodele ligeledes skulle opgøres. Også i denne situation vil din virksomhed skulle indgå i boopgørelsen. Hvis din kone eksempelvis har særbørn, og hvis virksomhedens værdi udgør størstedelen af jeres samlede aktiver, kan det være nødvendigt at sælge denne, for at arven efter din ægtefælle kan fordeles. Desuden bør det bemærkes, at det er de færreste, der giftes, der har planer om efterfølgende at blive skilt igen. Selvom du på nuværende tidspunkt ikke ser skilsmisse som en mulighed, er det desværre svært at sige, hvad fremtiden bringer.
Derfor vil jeg klart anbefale at oprette en ægtepagt, således at din virksomheds fremtid sikres. Der findes mange forskellige former og kombinationer af særeje, og det er derfor oftest muligt at finde den løsning, der passer bedst til netop din situation. Det er eksempelvis muligt at lave særejet genstandsbestemt, så det alene er virksomheden, der friholdes fra delingen, mens alle andre aktiver fortsat indgår. Ligeledes er det muligt at oprette kombinationssæreje, således at virksomheden friholdes fra deling i tilfælde af din ægtefælles død, men indgår i delingen, såfremt du selv går bort først. De mange forskellige typer af særeje vil jeg ikke uddybe nærmere her, men jeg henviser til mine tidligere brevkasseindlæg, hvori særejetyperne er belyst.
En sådan ægtepagt om friholdelse af virksomhed kan dog få konsekvenser for din ægtefælle. Hvis kun én ægtefælle har særeje, mens den anden udelukkende har delingsformue, kan dette medføre en ulige fordeling. Hvis eksempelvis din virksomhed har en værdi på 2 millioner kroner, og jeres øvrige aktiver har en samlet værdi på 2 millioner kroner, vil du efter en ligedeling, hvor særeje friholdes, have aktiver til en værdi af 3 millioner kroner, mens din ægtefælle alene vil have aktiver til en værdi af 1 million kroner. For at forhindre dette, kan man derfor med fordel oprette særeje for begge parter, således at den ægtefælle, der ikke er ejer af en virksomhed, i stedet kan friholde en bolig, en bil, en sum penge eller lignende. Hvorvidt dette er nødvendigt, kommer dog ofte an på ægtefællernes konkrete situation og ønsker.
Det skal naturligvis bemærkes, at en ægtepagt kun kan oprettes, når der er enighed mellem parterne herom. Det er ikke muligt ensidigt at oprette en ægtepagt, og ægtepagten vil derfor skulle udarbejdes i samarbejde med din kone, og underskrives af jer begge.
Da der findes mange forskellige kombinationer af særeje, vil jeg anbefale at kontakte en advokat med henblik på at få oprettet en ægtepagt tilpasset til din situation. En sådan ægtepagt skal desuden tinglyses, før den er gyldig.
Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Hvis du ønsker yderligere rådgivning eller bistand til at oprette ægtepagt, er du naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.
Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk