Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Har jeg ret til samvær som medmor?

Jeg er netop blevet skilt fra min tidligere kone og er i den forbindelse blevet nægtet at se min søn, som jeg har været medmoder for i 6 år. Min ekskone blev gravid via kunstig befrugtning, hvorfor hun er vores søns biologiske mor. Vi fik efter vores søns fødsel, registreret mig som medmoder, hvor der indtil nu, ingen problemer har været. Nu kan jeg ikke få lov til at se min søn, da min ekskone mener, at jeg ingen biologisk eller retlig relation har til vores søn, også selvom vi var gift ved vores søns fødsel.

Mit spørgsmål lyder derfor, hvorvidt jeg har jeg ret til at se min søn, når jeg er registreret som medmor for min søn? Min ekskone mener yderligere, at jeg blot er social forælder til vores søn, hvilket ikke er korrekt. Hvordan forholder dette sig?

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

 

Med venlig hilsen

Marianne

Svar:

Kære Marianne.

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er som udgangspunkt vigtigt at pointere at det er barnet der står forrest, når det omhandler samvær. Dette følger af forældreansvarslovens § 1, hvor det står beskrevet, at alle forhold vedrørende barnet, skal foretages med hensyn til barnets bedste, samt barnets ret til beskyttelse og trivsel skal komme i første række. Det er derfor barnet der har ret til samvær med sine forældre og denne ret tilkommer derfor ikke barnets forældre, da det er barnet der i fokus.  

Som medmor for dit barn, følger en række rettigheder og pligter overfor dit barn. Som medmor har du pligt at forsørge dit barn, du og dit barn har arveret efter hinanden og du kan som medmor få samvær med dit barn. Din ekskone kan derfor ikke afholde dig fra, at se din søn, da du er registreret som forælder til barnet. Du er dermed er barnets retlige forælder og du opnår dermed rettigheder på lige fod som en retlig far.

Som medmor opnår du derfor de samme rettigheder over jeres barn, som barnets biologiske mor har. Som du nævner, var du og din ekskone gift på tidspunktet for jeres søns fødsel, hvorfor I på dette tidspunkt fik automatisk fælles forældremyndighed over jeres søn, da dit medmoderskab blev registreret.

En social forælder derimod, er en forælders ægtefælle eller samlever, hvor ens relation til barnet har karakter af en forældrelignende relation. Formålet med denne relation er, at vedkommende ikke er tiltænkt at være barnets forælder, men hvor en lignende relation er i fokus. Som social forælder har du ingen rettigheder over barnet og du kan derfor heller ikke få samvær med barnet.

Man har derfor ikke som social forælder nogle rettigheder over barnet, da man blot påtager sig en forældrebirolle i barnets liv. Du derimod er din søns retlige forælder og din søn har dermed ret til samvær med dig som forælder.

 

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit

spørgsmål. Hvis du ønsker yderligere rådgivning eller hjælp til udarbejdelse af en samværsaftale, er du naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.

 

Du kan læse flere brevkasseindlæg om

familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside:

www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater