Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kan jeg blive medmor for min kærestes barn?

Kære Monica Kromann

Jeg står i den situation, at min kæreste er gravid med hendes ekskærestes barn. Min kæreste og jeg har været sammen i 5 måneder af hendes graviditet på i alt nu 7 måneder. Vi ønsker at opfostre barnet sammen, hvor vi begge juridisk set bliver barnets forældre. Jeg vil derfor høre, hvilken retsstilling jeg har i forbindelse med vores situation? Jeg vil ligeledes høre, hvordan og hvem der registreres som mor/medmor, hvis vi på et tidspunkt i fremtiden vælger kunstig befrugtning i forbindelse med graviditet?

Min kærestes ekskæreste, der er biologisk far til barnet, er som udgangspunkt imod, at jeg bliver registreret som mor/medmor til hans biologiske barn. Jeg vil derfor spørge, hvordan hans retstilling er, nu når min kæreste og ham ikke er gift eller er i et parforhold.

På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Kamilla

Forældremyndighed, bopæl og samvær

Vi har nogle af de bedste advokater på dette område og har ført flere hundrede sager ved domstolene

Se mere

Svar:

Kære Kamilla

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

I dansk ret gælder det, at den kvinde, der føder barnet, automatisk bliver registreret som barnets mor ved fødslen, uanset om barnet er kvindens biologiske barn.

Hvis to kvinder får et barn sammen, kan et medmoderskab kun registreres, hvis de får barnet sammen ved hjælp af assisteret
reproduktion. Graviditet af anden vej er ikke gyldig, hvis en kvinde skal have medmoderskab. Da der i jeres situation er kendskab til barnets far, er denne person den retlige far til barnet og bliver som udgangspunkt registreret som barnets far, hvis han og barnets mor indgiver skriftlig erklæring herom jf. Børnelovens § 2. Det er uden betydning, at de ikke er gift eller er i et parforhold.

Du kan således ikke blive registreret som hverken barnets mor eller medmor, når der ikke er assisteret reproduktion jf. børnelovens § 3 a, jf. § 27. Hvis du og din partner overvejer at anvende kunstig befrugtning i forbindelse med en fremtidig graviditet, er der flere forskellige elementer, der spiller ind i forbindelse med registrering af forældreskabet.

Som ovenfor nævnt kan du, når du ikke er biologisk mor til barnet, kun blive registreret som medmor til barnet, hvis der er anvendt assisteret reproduktion. Før behandlingen med assisteret reproduktion begynder, skal I være enige om behandlingen og give skriftligt samtykke hertil. Man skal udfylde en blanket, som kan findes på Familieretshusets hjemmeside. Denne skal afleveres på behandlingsstedet til det sundhedsfaglige personale, som skal underskrive den. Behandlingen skal desuden udføres af en sundhedsperson eller under en sundhedspersons ansvar, og det skal være sandsynligt, at barnet er et resultat af den assisterede reproduktion.

Hvis I ikke er gift på tidspunktet for graviditeten, skal I også udfylde en omsorgs- og ansvarserklæring om medmoderskab under graviditeten, eller så snart barnet er født. Denne skal indsendes til Familieretshuset. Når medmoderskabet fastlægges på denne måde, får I samtidig fælles forældremyndighed over barnet. Når man har registreret et medmoderskab giver det både barnet og medmoren en
række rettigheder og pligter. Blandt andet indebærer det, at medmoren har pligt til at forsørge barnet, barnet og medmoren har arveret efter hinanden og medmoren kan få samvær med og forældremyndighed over barnet. Når først et medmoderskab er bestemt, kan det som udgangspunkt ikke ændres efterfølgende.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller behov for hjælp, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside:
www.advokatkromann.dk/brevkasse.

Med venlig hilsen

Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk 

Forældremyndighed, bopæl og samvær

Vi har de bedste advokater på dette område og har ført flere hundrede sager ved byret og landsret

Se mere

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater