Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kan min hustru sælge mine møbler?

Kære Monica Kromann

Min hustru og jeg har boet sammen i en del år efterhånden. Jeg har haft min egen lejlighed ved siden af, fordi jeg har arbejdet i København, mens vi har boet i Aarhus. Vi har besluttet at sælge min lejlighed, og derfor har jeg flyttet mine møbler hjem til vores hus i Aarhus.

Igennem en periode har jeg oplevet, at min hustru har solgt mine møbler. Hun har ligeledes solgt malerier, som hun selv har købt, men også nogle vi har købt i fællesskab. Dette er jeg stærkt utilfreds med, da jeg ikke mener, at hun kan sælge mine ting uden mit samtykke.

Mit spørgsmål er derfor, om hun har ret til dette?

 

Med venlig hilsen

Malthe

Svar:

Kære Malthe

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

I et ægteskab gælder der et grundlæggende princip om særrådighed, jf. Ægtefællelovens § 1, stk. 1. Dette princip medfører, at hver ægtefælle bevarer den fulde dispositionsret over deres egne formuer, uanset om denne formue er erhvervet før eller efter indgåelsen af ægteskabet. Dette betyder, at hver ægtefælle eks. kan sælge eller leje sine ejendele ud uden at indhente den anden ægtefælles samtykke. Der findes undtagelser hertil eks. angående familiens helårsbolig.  

Det er således alene dig, der kan sælge dine møbler, da du alene kan råde over dine ting. Din hustru var derfor ikke berettiget til at sælge møblerne uden godkendelse fra dig.

Hvis køberen af dine møbler vidste eller burde vide, at din hustru ikke var berettiget til at sælge møblerne, har du som udgangspunkt ret til at påberåbe dig reglerne om vindikation, dvs. at du kan kræve dine solgte møbler tilbage fra køber, mod at din hustru tilbagebetaler købesummen. Køber var dog sandsynligvis i god tro om din hustrus ret til at sælge møblerne, hvorfor det nok desværre ikke er muligt at kræve dem tilbage. Reglerne om vindikation forudsætter, at alle omstændigheder omkring købet er belyst, hvorfor det ikke er muligt at komme dette nærmere.  

Din hustru må heller ikke sælge de malerier, som I har købt i fællesskab, uden din medvirken. Når man køber ting i fællesskab med sin ægtefælle, ejer man tingene sammen, det vil sige i sameje. Derfor vil man kun have adgang til at sælge den del, som man selv ejer. Angående indbo herunder jeres malerier, vil man naturligvis ikke kunne sælge en del af disse meningsfuldt. Din hustru har derfor ikke været berettiget til at sælge disse uden at have indhentet dit samtykke hertil. 

Din hustru kan godt sælge de malerier, der alene tilhører hende, uden at spørge dig jf. princippet om særråden, som der er i jeres ægteskab.  

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller behov for hjælp til andre familieretlige problemstillinger, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk


Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater