Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kautionsforpligtigelse ved bodeling

I slutning af 2011 blev min daværende mand og jeg separeret. Vi er netop blevet skilt og står i den knap så morsomme situation, at vi skal dele vores tidligere fællesbo. Indtil videre er delingen foregået uden de store problemer, men vi er nu blevet uenige om en kautionsforpligtelse på 155.000 kr. min ex-mand har. Han kautionerede i sin tid for sin bror, da denne skulle låne til en ombygning af huset, og det er vedrørende denne kaution, jeg har et spørgsmål.

Min ex-mand mener, at denne kautionsforpligtelse skal medregnes som gæld i hans bodel ved bodelingen, hvilket jeg ikke er enig i. Det har ikke kostet min ex-mand noget at kautionere for sin bror, og det er usandsynligt, at min ex-mand nogensinde kommer til at betale sin brors gæld. Derfor bør kautionsforpligtelsen vel ikke medregnes ved bodelingen, da jeg i så fald kommer til at betale halvdelen? Jeg håber du kan hjælpe.

Med venlig hilsen

Tine

Svar:

Kære Tine.

Mange tak for din mail og dit udemærkede spørgsmål. Tiden omkring en skilsmisse er altid svær, ikke mindst følelsesmæssigt, hvorfor den nødvendige deling af fællesboet ofte volder parterne problemer. Det lyder til, at det er lykkes for din tidligere mand og dig, at overvinde mange af de problemer, der kan opstå i forbindelse med bodelingen. Hvad der sker med kautionsforpligtelser i forbindelse med en bodeling er et ofte stillet spørgsmål, som der heldigvis findes en klart svar på.

Jeg må desværre meddele dig, at din tidligere mands kautionsforpligtelse skal medregnes som et passiv i hans bodel i forbindelse med bodelingen, men måske ikke på den måde, som din tidligere mand tror. Som du skriver, er det usandsynligt, at din tidligere mand kommer til at indfri sin brors gæld. Derfor afsættes et beløb på kautionsforpligtelsens størrelse, i jeres tilfælde kr. 155.000, som kan dække din tidligere mands kautionsforpligtelse, hvis dette skulle blive aktuelt.

I det tilfælde at din tidligere mands kautionsforpligtelse ikke ender med at påføre denne et tab, skal jeres bodeling genoptages og de kr. 155.000 deles lige mellem jer. På denne måde drager din tidligere mand ikke fordel af kautionsforpligtelsen i det tilfælde, at denne ikke skal indfri sin brors restgæld. Ovenstående regel skal netop sikre, at det tidligere fællesbo deles ligeligt i forbindelse med bodelingen.

Jeg kender ikke til de nærmere detaljer i jeres bodeling, men en hensættelse af et beløb stort kr. 155.000 kan betyde, at du må vente med at få udbetalt op til kr. 77.500, hvilket naturligvis kan have stor betydning, når du skal etablere et nyt hjem. I kan derfor eventuelt forsøge at finde en anden kautionist for din tidligere svogers lån, hvorefter bodelingen kan endelig afsluttes her og nu, således der ikke er et fremtidigt mellemværende mellem dig og din tidligere mand, hvilket vil være til jeres begges bedste.

I det tilfælde du mener, at din tidligere mands kautionering for sin brors gæld var uforsvarlig, eller din tidligere mand har misbrugt sin rådighed over jeres fælleseje, og derved han i væsentlig grad har formindsket sin bodel, vil jeg anbefale, at du kontakter en advokat, da du i så fald kan have et vederlagskrav, der kan gøres gældende i forbindelse med bodelingen. Som jeg læser din mail, er dette dog ikke umiddelbart tilfældet.

Jeg håber, at ovenstående har givet dig overblik over, hvorledes en kautionsforpligtelse medregnes i forbindelse med en bodeling. Det vil altid være fornuftigt at lade sig assistere af en advokat i forbindelse med en bodeling, netop da komplicerede spørgsmål som det her stillede, ofte vil opstå. Jeg vil som et minimum råde dig til, at lade en advokat gennemgå den bodelingsaftale, som du og din tidligere mand udarbejder, for at sikre at der sker en ligedeling af jeres fællesbo.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann
Advokat (H)

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater