Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Må jeg kræve lejestigning, når ejendomsskatten stiger?

Kære Monica,

 

Jeg er for nyligt flyttet sammen med min kæreste, og jeg er derfor begyndt at leje min ejerlejlighed i Aarhus ud. Boligskatten er steget på grund af de nye ejendomsvurderinger, hvorfor mine lejeindtægter ikke længere dækker mine omkostninger ved at eje lejligheden. Har jeg mulighed for at forhøje lejen, selvom lejeren kun har boet i lejligheden i ca. 6 måneder?

Mvh

Anonym udlejer

Svar:

Kære anonyme udlejer,

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

 

Når der sker en forhøjelse af udgifterne til skatter og afgifter, kan du som udlejer hæve lejen tilsvarende.

En huslejestigning på grund af skatter og afgifter skal varsles skriftligt med 3 måneders varsel. Varslet skal indeholde en række informationer, herunder en beregning af hvorledes ændringen af lejen fremkommer, samt oplysninger om lejers ret til at gøre indsigelse. Hvis ikke varslet indeholder disse informationer, er varslet ugyldigt. Det er derfor anbefalingen, at du antager sagkyndig bistand til udarbejdelse af varslet.

Du har mulighed for at hæve lejen med tilbagevirkende kraft fra det tidspunkt hvor stigningen i skatter blev pålagt lejemålet, hvis du varsler lejeforhøjelsen senest 5 måneder efter, at skatteforhøjelse er pålagt ejendommen. Hvis skattestigningen f.eks. trådte i kraft den 1. januar 2024, har du således mulighed for at forhøje lejen med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2024, så længe varslet kommer lejer i hænde før den 1. juni 2024. Varsler du f.eks. skattestigningen den 1. april 2024, er det inden for 5-måneders fristen, og så kan du fra den 1. juli 2024 opkræve stigningen med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2022.

Hvis du alene lejer en enkelt lejlighed ud, er der tale om en såkaldt ”småejendom”, hvorfor du desuden har mulighed for at hæve lejen, såfremt den nuværende leje er for lav i forhold til ”det lejedes værdi”. For at vurdere ”det lejedes værdi” sammenligner man lejen med den leje, der er almindeligt gældende for lejligheder med nogenlunde samme beliggenhed, størrelse og vedligeholdelsesstand som din ejerlejlighed.  En sådan lejeforhøjelse kan dog først gennemføres 2 år efter lejeforholdets begyndelse, hvorfor dette ikke er muligt på nuværende tidspunkt.

Ved lejestigning på grund af forhøjede skatter og afgifter er det ikke et krav, at der skal være gået en vis mængde tid fra lejeforholdets begyndelse eller fra sidste lejeforhøjelse. Du har således mulighed for at varsle lejestigning på grund af den forhøjede boligskat nu, selvom lejer alene har boet til leje hos dig i 6 måneder.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Du er velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma, såfremt du har yderligere lejeretlige spørgsmål, eller såfremt du ønsker hjælp til udarbejdelse af varsel om huslejestigning.

 

Du kan læse flere af mine brevkasseindlæg om familie-, arve- eller lejeretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater