Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Kontakt advokat Monica Kromann på 8618 1102 eller send en e-mail

Kromanns juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål,  som må offentliggøres i juridisk brevkasse - evt. i anonymiseret form -  så send mig en mail på mk@advokatkromann.dk og er du heldig, vil du ugen efter kunne læse svaret i avisen.

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at brevkasse indlæg- og svar ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Er jeg arveberettiget efter min far, når han er registreret som ukendt?

Kære Monica Kromann

 

Jeg sidder i en situation hvor min mor har fået mig alene, da min far var gift med en anden kvinde, da de mødte hinanden. Derfor er min far opgivet som ukendt på mine papirer.

Dog har jeg senere i mit liv taget kontakt til min far gennem en advokat. Min far og jeg har et rigtig godt forhold til hinanden i dag, og med i “pakken” fik jeg 3 ældre brødre og en stedmor.

Mit spørgsmål lyder: hvordan er jeg stillet i forhold til at arve min far, når den dag kommer? Arver jeg på lige fod med mine halvbrødre, eller hvordan er jeg stillet, når min far ikke er registreret som min far?

På forhånd tak.

 

Med venlig hilsen

Lisette


Svar:

Kære Lisette,

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Ifølge arveloven er en arveladers børn (livsarvinger) dennes nærmeste slægtsarvinger. Såfremt der ikke er oprettet testamente, vil arveladers børn således arve på lige fod med en eventuel ægtefælle. Børnene vil således modtage halvdelen af arven til deling.

Arvelader kan ved oprettelse af testamente maksimalt disponere over ¾ af arven, såfremt denne efterlader sig børn og/eller en ægtefælle, eftersom børn og ægtefælle er tvangsarvinger. Tvangsarvinger har krav på ¼ af arven, og tvangsarven deles ligeligt med halvdelen til henholdsvis ægtefælle og livsarvinger.

I princippet har du således arveret efter din far på lige fod med dine halvbrødre. Dog har man kun arveret efter sin retlige far. Den retlige far er den mand, som er registreret som barnets far, hvad enten denne er barnets biologiske far eller ej. Den retlige far har således de rettigheder og pligter, der følger med reglerne om faderskab. Heraf følger blandt andet, at den retlige far og barnet har arveret efter hinanden.

Da din far således ikke er registreret som din far, kan han ikke anses som din retlige far, og du har derfor ikke arveret efter ham, med mindre han har bestemt andet ved testamente.

Hvis din far indvilliger i det, kan han blive registreret som din far, hvorefter du automatisk får arveret efter ham efter arveloven, og du vil således arve på lige fod med dine halvbrødre som ovenfor nævnt.

Alternativt kan din far oprette et testamente til fordel for dig, således at du vil arve i overensstemmelse med dets indhold.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller behov for hjælp til oprettelse af testamente eller registrering af faderskab, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater

  Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, samt til statistiske formål.