Spørgsmål:
Kan jeg tilbagekalde vores testamente?
Kære Monica Kromann
Min hustru og jeg har for nogle år siden oprettet testamente, hvori mit særbarn alene skal have tvangsarv, så vi begunstiger vores fællesbørn mest muligt.
Jeg er nu kommet i tvivl om, hvorvidt jeg ønsker, at mit særbarn alene skal have sin tvangsarv. Min hustru ønsker ikke en ændring. Hvad er mine muligheder?
Med venlig hilsen
Henrik
Svar:
Kære Henrik
Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse.
Det gælder forskellige regler alt efter, om I har oprettet et gensidigt testamente, eller I har oprettet hver sit testamente. Jeg vil i det følgende først besvare dit spørgsmål, hvis du alene har oprettet testamente. Herefter vil jeg besvare spørgsmålet, hvis I har oprettet et gensidigt testamente.
Udgangspunktet i dansk ret er, at et testamente er frit genkaldeligt, medmindre testator har forpligtet sig til ikke at tilbagekalde sit testamente. Dette hænger sammen med, at et testamente er udtryk for testators sidste vilje, og det derfor skal være muligt frem til sin død at ændre sit testamente.
En uigenkaldelighedsklausul betyder, at man ikke frit kan tilbagekalde testamentet efter hovedreglen, såfremt denne klausul er gyldig. Der er en snæver mulighed for, at der kan foreligge bristende forudsætninger, og uigenkaldelighedsklausulen derfor vil bortfalde.
Det følger af arvelovens § 67, stk. 1, at en tilbagekaldelse af et testamente skal ske i overensstemmelse med regler om oprettelse af testamente. I praksis opretter man et nyt testamente, hvori der står, at det tidligere testamente er tilbagekaldt.
Dette betyder, at såfremt du alene har oprettet dit testamente, kan du frit tilbagekalde dette, medmindre du har forpligtet dig til ikke at tilbagekalde dette jf. arvelovens § 68.
Hvis I har oprettet et gensidigt testamente, er problemstillingen anderledes. Jeg skal i den forbindelse gøre opmærksom på, at der også kan forekomme uigenkaldelighedsklausuler i et gensidigt testamente. Såfremt I har sådan en klausul i jeres gensidige testamente, kan testamentet som udgangspunkt kun tilbagekaldes, når I er enige herom.
Såfremt jeres testamente ikke indeholder en sådan klausul, regulerer arvelovens § 80, om der kan ske tilbagekaldelse. Det er muligt at ensidigt gyldigt tilbagekalde testamentet, hvis man underretter den anden testator herom. Konsekvensen af, at du ensidigt tilbagekalder dit testamente, er, at hele testamentet bortfalder, da dette vil være en bristet forudsætning for din hustru.
Herefter vil din hustru og dig kunne oprette et nyt testamente hver især.
Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Hvis du ønsker yderligere rådgivning omkring testamenter eller andre arveretlige problemstillinger, er du naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.
Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside:
www.advokatkromann.dk/brevkasse.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk