Cookie indstillinger
Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

Kromanns juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, evt. i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk og så vil svaret muligvis blive bragt ugen efter. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kan vi give vores søn en pengegave, uden at han skal betale skat?

Kære Monica Kromann

 

Vores søn og svigerdatter skal til at købe deres første bolig sammen. Vi ønsker at give dem et større beløb i gave for at hjælpe dem på vej. Vi er dog blevet gjort opmærksomme på, at de risikerer at skulle betale et stort beløb i skat, hvis vi giver dem en for stor gave. Er der en måde, hvorpå vi kan give et stort beløb, uden

at de skal beskattes heraf?

 

Med venlig hilsen

Carsten og Lone


Svar:

Kære Carsten og Lone

 

Tak for jeres spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

 

Det er i 2023 muligt at give sit barn en afgiftsfri gave på op til 71.500 kr., hvorefter der skal betales gaveafgift på 15 % af det overskydende beløb. I kan hver især give dette beløb, således at I tilsammen kan give op til 143.000 kr. afgiftsfrit til jeres søn i 2023. Da jeres søn er gift, kan I desuden hver især give jeres svigerdatter op til 25.000 kr. afgiftsfrit i 2023. På denne måde kan I afgiftsfrit give jeres søn og svigerdatter en pengegave på i alt op til 243.000 kr. i 2023.

 

Når man giver en pengegave til familie, er det en god idé at oprette et gavebrev, idet der ellers kan opstå tvivl om, hvorvidt beløbet kan gives skattefrit eller ej.

 

Ønsker I at give en pengegave på over 243.000 kr., kan I oprette et rentefrit familielån, hvorefter I låner jeres søn og svigerdatter det beløb, I ønsker at give dem. Herefter kan I hvert år eftergive det maksimale skattefri beløb, som I kan give jeres søn og svigerdatter i gave. På denne måde kan I give dem en større gave på f.eks. 700.000 kr., som kan blive afdraget i løbet af en kort årrække, uden at jeres søn eller svigerdatter skal betale noget til jer. Hvis I ønsker at benytte denne metode, skal I oprette et gældsbrev. Det er afgørende, at gældsbrevet er korrekt formuleret, og det anbefales, at I får advokatbistand til dette. Ydelsen af en gave i form af et afdrag på et lån kan dokumenteres ved, at gaven noteres bag på gældsbrevet med dato og underskrift. Det er dog en god idé, at I som gavegivere laver et særskilt dokument som tillæg til gældsbrevet. Dette kan I også få advokatbistand til.

Hvis I har flere børn og ikke ønsker at favorisere jeres søn, har I også mulighed for at give arveforskud til ham i stedet for gaver. Hvis I giver jeres søn et arveforskud, vil beløbet senere blive fratrukket i hans arv efter jer. Således er der mulighed for at jeres andre børn tilgodeses den dag, arven skal fordeles. De skattemæssige regler er de samme for arveforskud som for gaver. I skal dog være opmærksomme på, at alene jeres søn kan modtage et afgiftsfrit arveforskud, idet jeres svigerdatter ikke er jeres legale arving.

Jeg håber, at ovenstående besvarede jeres spørgsmål. Hvis I ønsker yderligere rådgivning eller bistand til at oprette gavebreve eller gældsbreve, er I naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma. 

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater