Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kan jeg overtage min ekskærestes lejemål?

Kære Monica

 

Min kæreste og jeg er gået fra hinanden efter 3 års samliv. Vi har imidlertid kun boet sammen i vores nuværende lejlighed i 1 år. Min ekskæreste ønsker ikke at blive boende i lejligheden, men jeg vil gerne overtage lejligheden. Det er dog kun min ekskæreste som står anført på lejekontrakten, hvorfor jeg er i tvivl, om jeg kan overtage lejemålet.

Jeg har læst at ugifte samlevende kan aftale, hvem der skal overtage et lejemål, men at det er et krav man skal have boet sammen i den pågældende lejlighed i 2 år. Er dette korrekt, eller har jeg alligevel en mulighed for at overtage?

 

Med venlig hilsen

Mikkel

Svar:

Kære Mikkel

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er korrekt, at lejeloven indrømmer ugifte samlevende en ret til overtagelse af lejemål. Det fremgår af lejelovens § 166, at parter der ophæver samlivet, kan aftale, hvem af parterne der skal fortsætte lejemålet, hvis parterne i mindst 2 år har haft fælles husstand.

For at kunne indgå aftale om fortsættelse af lejemålet, skal ugifte samlevende dermed have boet sammen i minimum 2 år. Det er imidlertid ikke en betingelse, at I har boet sammen i 2 år i det pågældende lejemål, som du ønsker at overtage. Jeres samliv i øvrige lejemål forinden tæller derfor også med i opgørelsen af, hvor længe I har boet sammen.

Du anfører, at I er gået fra hinanden efter 3 års samliv, hvorfor jeg antager at I har haft fælles bopæl i 3 år. Eftersom I dermed opfylder betingelsen om minimum 2 års fælles husstand, vil du således have ret til overtagelse af lejemålet, hvis du og din ekskæreste indgår aftale herom. Jeres aftale må imidlertid fremstå klar, hvorfor det ikke er tilstrækkeligt, at din ekskæreste blot fraflytter lejemålet.

Overtagelsen af lejemålet har virkning fra det tidspunkt, hvor underretningen herom når frem til udlejeren, eller udlejeren på anden måde bliver bekendt hermed. Udlejer har ikke mulighed for at modsætte sig overtagelsen af lejemålet, når betingelserne er opfyldte. Opfylder den fortsættende part derimod ikke betingelserne for at indtræde i lejemålet, f.eks. fordi samlivsforholdet ikke har bestået i 2 år, er udlejeren ikke forpligtet til at acceptere et lejerskifte.

Du skal imidlertid være opmærksom på, at der ved lejerskiftet er tale om en fortsættelse af lejeforholdet og ikke genudlejning. Den fortsættende part overtager derfor et indbetalt depositum, ligesom den fortsættende part hæfter fuldt ud for istandsættelse ved fraflytning af lejemålet.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller behov for vejledning, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside:  www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater