Testamente
Et testamente er et juridisk dokument, der giver dig mulighed for at bestemme, hvordan din arv skal fordeles, når du går bort. Mange tror, at arveloven automatisk sikrer en retfærdig fordeling, men i praksis kan reglerne resultere i en anden fordeling, end du måske ønsker.
Ved at oprette et testamente kan du tage kontrol over, hvem der arver dine værdier, og hvordan din formue fordeles.
I et testamente kan du også bestemme, at arven efter dig skal være særeje. Dette betyder, at dine arvinger ikke skal dele arven med deres ægtefæller, hvis de senere skulle blive skilt.
Uanset om du ønsker at tilgodese en ægtefælle, samlever, børn, velgørende organisationer eller andre, sikrer et testamente, at dine ønsker bliver respekteret. Det kan også være en måde at undgå tvister mellem arvinger og skabe tryghed for dine efterladte.
Som testamente-advokat kan vi vejlede dig i dine muligheder og sørge for, at testamentet er juridisk gyldigt og skræddersyet til din situation.
Hvorfor bør du oprette et testamente?
Du bør oprette et testamente, hvis du ønsker at have indflydelse på, hvordan arven efter dig skal fordeles ved din død.Har du ikke oprettet et testamente, vil arven blive fordelt efter arvelovens regler. Opretter du derimod et testamente, kan du selv bestemme, hvad der skal ske med din formue, når du dør.
I disse tilfælde er det særligt relevant at oprette testamente:
- Du ønsker at gøre din arv til særeje for dine arvinger. Dette betyder, at din arv ikke skal deles med dine arvingers ægtefæller, hvis de senere bliver skilt,
- Du ønsker at begunstige din ægtefælle mest muligt. Dette er særligt relevant, hvis I har børn - uanset om børnene er voksne eller børn. Ved mindreårige børn er det særdeles vigtigt, da arv til mindreårige sædvanligvis bliver låst på en konto, til barnet fylder 18 år.
- Du er ikke gift med din samlever. Ugifte samlevende arver ikke hinanden uden testamente - dette gælder, uanset om I har boet sammen i 30 år og har børn sammen,
- Du er gift i en sammenbragt familie med børn fra tidligere forhold. Du kan I et testamente sikre, at arven til børnene fordeles rimeligt,
- Du har særlige ønsker til, hvem der skal arve din ejendom eller et andet aktiv.Det kan også være, at du har særlige ønsker om, at dele af arven skal gå til gravstedsvedligeholdelse, eller at dine børnebørn skal have nogle pengebeløb,
- Du ønsker at begunstige en velgørende organisation eller en ven,
- Du har hverken ægtefælle, børn eller søskende. I dette tilfælde kan dine arvinger spare arveafgift, hvis du opretter et såkaldt 30/70-testamente,
- Du ønsker en anden fordeling, end hvad der følger af loven. Måske du har to børn, men alene snakker med det ene barn. Måske du ønsker at begunstige din fætter, din nabo eller en helt tredje. Der kan være mange ønsker til fordeling af arv.
På mødet kan vi tale om, hvad der giver mening for dig. At mødet er uforpligtende betyder, at du - såfremt du efter mødet ikke ønsker vores hjælp - ikke skal betale noget for mødet.
Ring til KROMANN advokatfirma på tlf. 8618 1102 for at aftale et møde.
Hvad indeholder et testamente?
Et testamente indeholder typisk:
- Fordeling af arv – hvem der skal arve dine værdier, og hvordan de skal fordeles.
- Særeje for arv – bestemmelser om, at arven ikke skal deles med arvingens ægtefælle ved skilsmisse.
- Specifikke ønsker til arv – for eksempel hvem der skal arve bestemte genstande, ejendomme eller værdier.
- Vilkår for arv – eksempelvis kan du bestemme, at arven først bliver udbetalt, når arvingen når en bestemt alder.
Som advokat med speciale i testamente kan vi hjælpe dig med at sikre, at alle nødvendige hensyn er taget, så dine ønsker bliver efterlevet korrekt.
Vi kan også hjælpe dig med at oprette en fremtidsfuldmagt, såfremt du ønsker dette. En fremtidsfuldmagt er et separat dokument, som træder i kraft, hvis du senere skulle blive syg eller svækket og ikke længere selv kan varetage egne forhold.
Hvordan opretter man et testamente?
Når du ønsker at oprette et testamente, er der nogle grundlæggende trin, du bør følge:
- Overvej dine ønsker – Hvem skal arve dig? Skal arven fordeles ligeligt, eller skal nogen arve mere end andre?
- Konsulter en advokat – En advokat med erfaring i testamente kan rådgive dig om juridiske aspekter og sikre, at dine ønsker kan efterleves lovligt.
- Udarbejdelse af testamentet – Advokaten hjælper med at formulere dokumentet, så det er klart og juridisk bindende.
- Underskrift og registrering – Testamentet skal underskrives foran en notar. Vi hjælper dig med at bestille en tid til dette.
- Opbevaring – Testamentet vil blive registreret i Centralregisteret for testamenter, så det altid kan findes, når det bliver aktuelt.
Har du brug for en advokat til at guide dig gennem processen, står vi klar til at hjælpe dig med at sikre, at dine ønsker bliver efterlevet korrekt.
Hvem bør oprette et testamente?
Selvom et testamente er relevant for alle, er der særlige situationer, hvor det er ekstra vigtigt at sikre en klar fordeling af arven. Hvis du tilhører en af følgende grupper, bør du kraftigt overveje at oprette et testamente:
- Enlige uden ægtefælle eller børn – Uden et testamente vil din arv tilfalde dine nærmeste slægtninge, typisk dine forældre eller søskende. Hvis du ønsker, at din arv skal gå til en bestemt person eller en velgørende organisation, kræver det et testamente.
- Ægtefæller eller enlige med børn – Hvis du vil sikre, at dine børn modtager deres arv som særeje, så den ikke deles med en eventuel ægtefælle ved skilsmisse, kan dette fastsættes i et testamente.
- Ugifte samlevende – Ugifte samlevende arver ikke automatisk hinanden, medmindre der er oprettet et testamente. Hvis du vil sikre din samlever økonomisk efter din død, er et testamente nødvendigt.
- Sammenbragte familier – Hvis du har børn fra tidligere forhold, og du ønsker at tilgodese både din nuværende partner og dine egne børn på en bestemt måde, bør du oprette et testamente for at undgå tvister.
- Personer med særlige ønsker til arvens deling – Har du specifikke ønsker om, hvordan dine værdier skal fordeles, kan et testamente sikre, at dine ønsker bliver respekteret.
Udover at bestemme, hvem der arver dine penge og ejendele, kan du i et testamente også angive, hvem der skal overtage bestemte genstande af værdi, såsom fast ejendom, bil eller personlige ejendele.
Hvilket testamente passer til din situation?
For at sikre, at dit testamente passer til din livssituation, findes der forskellige muligheder, der kan tilpasses dine behov.
Et gensidigt testamente er en oplagt løsning for ægtefæller, Som ægtefæller behøver I alene at oprette et enkelt testamente.
For ugifte samlevende er et udvidet samlevertestamente meget relevant, da det giver mulighed for at arve på næsten samme vilkår som ægtefæller. Uden et testamente har samlevende ingen automatisk arveret, uanset hvor længe de har boet sammen.
Er du enlig, kan et testamente for enlige sikre, at din arv fordeles efter dine ønsker i stedet for at følge arvelovens almindelige regler. Det kan være relevant, hvis du ønsker at begunstige bestemte personer eller organisationer, eller hvis du ønsker at gøre arven til særeje.
Kan man lave ændringer i sit testamente?
Ja, et testamente kan altid ændres eller tilbagekaldes, så længe du er i stand til at træffe beslutninger på egne vegne, og så længe du ikke har gjort testamentet uigenkaldeligt. Mange vælger at opdatere deres testamente ved store livsændringer, såsom:
- Ægteskab eller skilsmisse
- Fødsel af børn eller børnebørn
- Ændringer i formueforhold
- Dødsfald i familien
Ændring af testamente kræver, at du enten laver et tillæg (et såkaldt kodicil) eller opretter et helt nyt testamente. En advokat kan hjælpe dig med at vurdere, hvad der er den bedste løsning i din situation. Hvis du har behov for at foretage ændringer i dit testamente, kan vi vejlede dig om, hvordan du bedst håndterer processen.
Fordeling af arv
Med et testamente kan du fordele din arv meget anderledes, end hvad arveloven bestemmer, og det kan have stor økonomisk betydning for dine arvinger. Derfor skal dit testamente laves uden tvang, og mens du er mentalt tilregnelig. For at sikre dette, skal du underskrive testamentet, mens det overværes og bevidnes af en notar ved retten
Uforpligtende møde
Hos KROMANN advokatfirma kan du få rådgivning af en advokat med stor erfaring i testamente, så du er sikker på at træffe de rigtige beslutninger. Vi tilbyder et uforpligtende møde, hvilket betyder, at såfremt du – efter mødet – alligevel ikke ønsker vores hjælp til at udarbejde dokumenterne, så skal du ikke betale noget.
Mødet afholdes telefonisk eller fysisk på vores kontor i Aarhus C.
Ring på tlf. 8618 1102 for at booke et uforpligtende møde hos KROMANN advokatfirma. Der kan også tilbydes møde på egen bopæl mod betaling til transport.
Hvad koster et testamente?
Når du får hjælp fra en testamente-advokat, sikrer du, at dit testamente er juridisk korrekt og tager højde for alle dine ønsker og behov. Hos KROMANN advokatfirma tilbyder vi en fast pris på kr. 6.400,- inklusiv moms. Hertil kommer et gebyr til staten på kr. 300, -. I prisen er inkluderet et møde med en advokat eller en advokatfuldmægtig, som kan rådgive dig om dine muligheder.
Der tages forbehold for merarbejde i ekstraordinære tilfælde.
Centralregisteret for testamenter
Hvis dit testamente bliver underskrevet ved en notar, bliver det gemt i Centralregisteret for testamenter Hermed sikres det, at testamentet bliver fundet, når du dør.
Hvorfor bør du få juridisk hjælp til dit testamente?
At oprette et testamente kan virke som en simpel opgave, men der er mange juridiske faldgruber, der kan føre til misforståelser, ugyldighed eller uønskede konsekvenser for dine arvinger. En advokat med speciale i arveret sikrer, at dit testamente er juridisk bindende og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
En af de største fordele ved at få juridisk hjælp er, at en advokat kan rådgive dig om, hvordan du bedst muligt beskytter dine arvinger og sikrer, at din arv fordeles præcis som ønsket.
Endelig kan en advokat hjælpe dig med at vælge den rette testamentsform og sikre, at det opbevares korrekt, så det ikke går tabt eller anfægtes efter din død. Med juridisk hjælp undgår du fejl, der potentielt kan gøre dit testamente ugyldigt eller skabe uforudsete konsekvenser for dine efterladte.
Kontakt os i dag
Hvis du overvejer et testamente, så kontakt os på tlf. 8618 1102 eller på mail kontakt@advokatkromann.dk for en uforpligtende drøftelse omkring dine ønsker.
Du kan læse mere om forskellige typer testamenter nedenfor.
Ofte stillede spørgsmål om testamenter
Kan man oprette et testamente selv?
Ja, det er muligt at oprette et testamente uden juridisk hjælp, men det indebærer en risiko for fejl, der kan gøre testamentet ugyldigt eller føre til misforståelser. Et testamente skal overholde en række juridiske formkrav. For at sikre, at dit testamente er juridisk bindende og ikke kan anfægtes, anbefales det at få hjælp fra en advokat.
Hvor lang tid tager det at oprette et testamente?
Tiden det tager at oprette et testamente afhænger af kompleksiteten i dine ønsker. En simpel testamentetekst kan udarbejdes hurtigt, mens mere omfattende testamenter,, kan tage længere tid. Hos en advokat kan processen ofte gennemføres inden for kort tid efter den indledende rådgivning.
Kan man fortryde eller annullere et testamente?
Ja, du kan til enhver tid ændre eller annullere dit testamente, så længe du er mentalt i stand til at træffe beslutninger, og så længe testamentet ikke er gjort uigenkaldeligt. Dette kan gøres ved at oprette et nyt testamente, der erstatter det gamle, eller ved at lave et tillæg (kodicil).
Hvad sker der, hvis jeg ikke opretter et testamente?
Hvis du ikke opretter et testamente, vil din arv blive fordelt efter arvelovens standardregler. Det betyder blandt andet, at:
- Ægtefælle og børn arver efter en fast fordeling.
- Samlevende ikke arver hinanden, medmindre de har oprettet et testamente.
- Enlige uden børn får deres arv fordelt til nærmeste slægtninge, typisk forældre eller søskende.
- Hvis der ingen arvinger er, går arven til staten.
Ved at oprette et testamente sikrer du, at din formue fordeles efter dine egne ønsker frem for arvelovens standardregler.
Hvad er friarv?
Friarv er den del af din arv, som du frit kan bestemme over i dit testamente. Ifølge arveloven har dine tvangsarvinger – ægtefælle og børn – krav på en tvangsarv, som udgør 25 % af din samlede formue. De resterende 75 % er friarv, som du kan fordele efter dine egne ønsker.
Hvis du ønsker at tilgodese en velgørende organisation, en samlever eller andre personer ud over dine tvangsarvinger, kan du gøre det gennem friarven i et testamente. Uden et testamente vil hele arven blive fordelt efter arvelovens standardregler.
Såfremt du hverken har ægtefælle eller børn, kan du frit råde over 100 % af arven efter dig i et testamente. Der er i dette tilfælde ikke nogen tvangsarv.