Bopæl
Er der opstået uenighed om barnets bopæl, og kan I ikke løse det mellem jer?
Når forældre ikke bor sammen, skal det aftales hvor barnet skal have bopæl. I mange tilfælde kan forældrene finde en løsning i fællesskab, men hvis det ikke er muligt, kan det være nødvendigt at få professionel hjælp.
Hos KROMANN advokatfirma har vi over 20 års erfaring med sager om forældremyndighed, bopæl og samvær, og vi kan bistå dig gennem hele processen – fra dialog og forhandling til behandling i Familieretshuset og i retten.
Hvad betyder bopæl i juridisk forstand?
Når et barn har bopæl hos den ene forælder, betyder det, at denne forælder har det primære ansvar for at træffe overordnede beslutninger om barnet.
Den forælder, som har barnets bopæl, har blandt andet ret til at vælge
- hvor barnet skal gå i daginstitution,
- om barnet skal gå til skolepsykolog og
- hvor i Danmarkbarnet skal bo.
Dog gælder der et krav om underretning af den anden forælder senest 6 uger før en flytning. Hvis der er behov for en flytning til udlandet, kræver dette begge forældres samtykke, såfremt der er fælles forældremyndighed.
Barnet kan alene have bopæl hos en forælder, hvis barnet opholder sig hos denne forælder i mindst 7 dage ud af en 14 dages periode. Således kan barnet alene have bopæl hos den forælder, som barnet opholder sig hos minimum halvdelen af tiden.
Hvilke regler skal I være opmærksomme på?
Hvis der opstår uenighed om barnets bopæl, er det vigtigt at kende de juridiske regler:
- Hvem kan træffe beslutning om bopæl?
Hvis der er fælles forældremyndighed, kan ingen af forældrene ensidigt ændre barnets bopæl uden enighed eller afgørelse familieretten. - Hvornår kan bopælen ændres?
Barnets bopæl kan ændres, hvis der opstår nye forhold, såsom ændringer i barnets trivsel, flytning eller manglende samarbejde mellem forældrene. Barnets egen holdning til, hvor barnet gerne vil bo, tillægges også stor vægt. Det tillægges også vægt, hvem af forældrene, der er bedst til at samarbejde med den anden forælder. - Kan man få delt bopæl?
Forældre kan aftale delt bopæl, hvor de skal være enige om alle væsentlige beslutninger i barnets daglige liv. Det kræver dog en høj grad af samarbejde, og Familieretshuset eller retten kan ikke pålægge en ordning om delt bopæl – det skal ske frivilligt mellem forældrene.
Hvad gør du, hvis der er uenighed om barnets bopæl?
Hvis du og den anden forælder ikke kan nå til enighed om, hvor barnet skal bo, kan du anmode Familieretshuset om at fastsætte eller ændre barnets bopæl. I nogle tilfælde kan forhandling og mægling føre til en løsning, men hvis der ikke kan opnås enighed, er det nødvendigt at få en dom fra familieretten.
Vi bistår dig gennem hele processen – fra den første henvendelse til Familieretshuset til eventuel behandling i retten. Vi kan rådgive dig om dine muligheder, hjælpe med at indsamle den nødvendige dokumentation og repræsentere dig i møder og retssager.
Vores mål er at sikre, at barnets tarv altid er i centrum, og at sagen håndteres med respekt for de involverede parter.
Hvad koster en advokat til bopæl?
Såfremt der ikke kan opnås enighed om barnets bopæl, skal sagen afgøres ved dom fra familieretten. Når sagen behandles ved familieretten, er der mulighed for at søge om fri proces. Fri proces betyder, at staten afholder dine omkostninger til en advokat. Du skal således ikke selv betale for vores hjælp, da vi bliver betalt af staten.
Det er ikke alle advokater, som tager sager under fri proces. Hos KROMANN advokatfirma hjælper vi dig med at søge om fri proces, og vi hjælper dig også, hvis du opnår fri proces.
Der er ikke mulighed for at få fri proces, mens sagen verserer hos Familieretshuset, eller hvis der ønskes at opnå en frivillig aftale med den anden forælder uden om systemet.
Vores advokater varetager gerne jeres bopælssag
Uanset om du ønsker at fastsætte barnets bopæl, ændre en eksisterende aftale eller få juridisk vejledning om mulighederne for delt bopæl, står vi klar til at hjælpe dig. Vi sikrer, at din sag bliver behandlet korrekt og professionelt, og vi bistår dig i Familieretshuset, retten eller i dialog med den anden forælder for at finde den bedste løsning for dit barn.
Kontakt os på telefon 8618 1102 eller send en mail til kontakt@advokatkromann.dk. Vi tager gerne en uforpligtende samtale om din situation og hvordan vi kan sikre den bedste løsning for dig og dit barn.