Hvad sker der med vores fælleskonti efter dødsfald, når vi ikke er gift?

 

Hej Monica,

Min kæreste og jeg er gået i gang med at overveje fælles økonomi. Efter at have lavet lidt research har vi forstået, at ved den enes død vil alle fælles kontoer blive lukket, indtil det har været i retten.

Vi er dog lidt i tvivl om, hvem som vil arve pengene uden et testamente. Da vi ikke er gift, vil det umiddelbart være vores forældre og søskende, men er dette også gældende for fælles kontoer?

Hvad vil der desuden ske med fysiske ejendele?

Venlig hilsen

Samleveren 

Ugifte samlevende - samliv og samlivsophævelse

Som ugifte samlevende kan I risikere at stå over for mange uforudsete problemer

Se mere

Arv, testamente og dødsbo

Vi er en af landets førende specialister i oprettelse af testamenter og behandling af dødsboer

Se mere

Udvidet samlevertestamente

Er du ugift og ønsker at sikre din samlever med et testamente?

Se mere

Svar:

Kære samlever

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende. Jeg vil i det følgende tage udgangspunkt i et scenarie, hvor din kæreste er gået bort først.

Når en person går bort, vil banken automatisk spærre for adgang til personens bankkonti og hævekort. Dette inkluderer også eventuelle fælleskonti, hvorfor du efter dødsfaldet ikke vil kunne tilgå disse fælleskonti.

Kontiene vil som udgangspunkt være spærret indtil første møde i Skifteretten, hvilket ofte afholdes 3-4 uger efter dødsfaldet.

Det er korrekt, at I som samlevende ikke har arveret efter hinanden, medmindre I har oprettet testamente. Alt, hvad din kæreste efterlader sig, vil derfor falde i arv til eventuelle børn. Hvis din kæreste ikke har børn, vil arven i stedet gå til din kærestes forældre, subsidiært din kærestes søskende.

Uanset at I bor sammen og har fælles økonomi, ejer I stadig hver især jeres egne ejendele. Dette betyder, at du som udgangspunkt ejer alt, hvad du selv har erhvervet, og omvendt. De ting, som I har købt sammen, ejer I som udgangspunkt i lige sameje, således at I hver ejer 50 % af det pågældende aktiv. Hvis din kæreste går bort, vil du således beholde alt, hvad du ejer, mens din kærestes ejendele vil falde i arv. Dette gælder også eventuelt indestående på din kærestes konti, herunder fælleskonti.

Eventuelt indestående på fælleskonti vil som udgangspunkt skulle fordeles med halvdelen til hver. Du vil derfor som udgangspunkt få halvdelen, mens den anden halvdel vil falde i arv efter din kæreste. Dette udgangspunkt kan dog i nogle tilfælde fraviges, såfremt det kan godtgøres, at I ikke ejer kontoen i lige sameje, eksempelvis hvis det alene er den ene af jer, som har indbetalt penge til kontoen.

Jeres fysiske ejendele vil ligeledes skulle fordeles, således at I hver udtager de ejendele, som I selv har erhvervet. Det er dog lidt mere kompliceret med de fysiske ejendele, som I ejer i lige sameje. Da det oftest ikke er muligt at dele disse med 50 % til hver, kan du blive tvunget til at købe din kæreste ud af aktiverne, såfremt du ønsker at beholde aktiverne. Hvis ikke du har mulighed for dette, vil aktiverne skulle sælges, og provenuet vil fordeles med 50 % til hver. Hvis I har fælles hus, bil eller lignende, kan du således ende i en situation, hvor du er nødt til at sælge disse.

Af denne årsag er det altid min anbefaling, at man som ugifte samlevende overvejer at oprette testamente, hvis man har fælles økonomi. Med et testamente kan I sikre at den længstlevende partner har mulighed for at beholde tidligere fælles aktiver, samt at blive boende i den tidligere fælles bolig. Hvis ikke et testamente er oprettet, kan det i værste fald betyde at den længstlevende partner er tvunget til at sælge eventuel fælles ejendom eller bil for at udrede arven efter den afdøde.

Jeg håber, ovenstående har besvaret dit spørgsmål. Hvis du har brug for yderligere rådgivning eller assistance fra en advokat med erfaring inden for testamente, arv og bodeling, er du meget velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma på tlf. 86 18 11 02 eller mail kontakt@advokatkromann.dk.

Du kan læse flere af mine brevkasseindlæg om mange andre emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

 

Arv, testamente og dødsbo

Vi er en af landets førende specialister i oprettelse af testamenter og behandling af dødsboer

Se mere

Udvidet samlevertestamente

Er du ugift og ønsker at sikre din samlever med et testamente?

Se mere

Ugifte samlevende - samliv og samlivsophævelse

Som ugifte samlevende kan I risikere at stå over for mange uforudsete problemer

Se mere

 

Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

 

 

 

 

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet