Min ekskone har fået gældssanering – hvad vil der ske, hvis vi gifter os igen?

Kære Monica

Min ekskone og jeg har fundet sammen igen efter skilsmissen. Min ekskone har fået gældssanering, men jeg har ikke ansøgt, da det økonomisk er bedre for mig at betale på en afdragsordning, selvom jeg ikke får betalt gælden ud.

Jeg hæfter desværre for min ekskones andel af gælden til kreditforeningen, selvom hun har fået gældssanering.

Hvis vi nu ønsker at blive gift igen, hvad sker der så med min gæld til kreditforeningen som nu kun er min, men som jo var fælles da vi optog lånet sammen? Vil min ekskone så igen hæfte, hvis jeg f.eks. dør før hende?

Jeg skal nævne at vores skilsmisse ikke var planlagt så min kone kunne få gældssanering!

Med venlig hilsen

Peter

 

Ægteskab, skilsmisse og samliv

Vi hjælper med bodeling, ægtepagter mv.

Se mere

Svar:

Kære Peter

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse.

Indledningsvist må jeg gøre opmærksom på, at situationen, som du beskriver, er meget kompleks, hvorfor det ikke er muligt for mig at give en fyldestgørende vejledning gennem dette korte brevkasseindlæg – jeg vil dog forsøge kort at besvare dine spørgsmål i det følgende.

Solidarisk hæftelse

Når to personer optager et fælles lån – som f.eks. i kreditforeningen – hæfter de som udgangspunkt solidarisk. Det betyder, at långiveren (kreditforeningen) kan kræve hele beløbet betalt af den ene, uanset hvad der internt er aftalt mellem låntagerne.

I jeres tilfælde betyder det, at selvom din ekskone har fået gældssanering, kan kreditforeningen fortsat kræve hele den resterende gæld betalt af dig alene, da du stadig er juridisk forpligtet som meddebitor. Din ekskones gældssanering fritager hende for betalingsforpligtelsen – men den fritager ikke dig for gælden, og hendes andel af lånet forsvinder derfor reelt ikke – den “overgår” blot til dig som hæftende part.

Hvad indebærer gældssanering?

Gældssanering har en varig virkning for den person, som har fået den bevilget. Din ekskone er altså personligt frigjort fra den gæld, som var omfattet af saneringen – og dette gælder uanset, om I senere flytter sammen, bliver gift igen eller ændrer jeres økonomiske forhold. Hvis I gifter jer igen, kommer din (eks)kone derfor ikke automatisk til at hæfte for den gæld, som blev omfattet af gældssaneringen.

Endvidere skal det bemærkes, at selvom man indgår ægteskab, hæfter man som udgangspunkt stadig hver især for egen gæld. Uanset ægteskabet vil din gæld derfor forsat være personlig, og din ekskone vil som udgangspunkt ikke automatisk hæfte for din gæld.

Gældens betydning for arv

På trods af dette, kan gælden dog godt risikere at få betydning for din ekskone, hvis du går bort før hende. Dette skyldes, at dit dødsbo hæfter for gælden, hvorfor gælden skal betales ud af de midler, som måtte være i boet, før en eventuel arv udbetales.  Hvis du efterlader aktiver (fx bolig, opsparing eller andet af værdi), kan kreditorerne gøre krav mod boet, og det kan have den konsekvens, at der enten ikke bliver noget at arve, eller at arven bliver væsentligt reduceret. Såfremt gælden overstiger værdien af boet, vil der derfor ikke være noget at arve.

Hvis I er gift, når du går bort, vil der desuden skulle ske en opgørelse af jeres formuefællesskab. Hvis ikke I har oprettet en ægtepagt, vil alt, hvad I ejer, som udgangspunkt skulle deles ligeligt mellem jer, og din halvdel af formuen vil derefter indgå i dit dødsbo. Den halvdel, som tilfalder dig, vil kunne bruges til at udrede eventuel gæld. Hvis det alene er din ægtefælle, som ejer aktiver af værdi, mens du har gæld, vil din ægtefælle således i princippet være nødt til sælge halvdelen af hendes aktiver, for at din halvdel af formuefællesskabet kan indgå i dit dødsbo.

Hvis I ønsker at blive gift, er det derfor min anbefaling, at I overvejer at oprette en ægtepagt, således at din kone kan sikres økonomisk, i tilfælde af at du går bort.

Hvis I ikke er gift, vil din ekskone ikke arve efter dig, medmindre du har begunstiget hende i et testamente.

Hvordan kan I sikre jer bedst muligt?

I en økonomisk situation som jeres, er der mange ting, som bør overvejes i forbindelse med et ægteskab. Det er derfor min klare anbefaling, at I kontakter en advokat, som kan hjælpe jer med at navigere i situationen, samt finde den bedste løsning for jer. Hvis I indgår ægteskab uden at udarbejde en ægtepagt og/eller et testamente, kan det risikere at få uhensigtsmæssige konsekvenser for den efterlevende ægtefælle ved dødsfald.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Hvis du ønsker yderligere rådgivning eller bistand i forbindelse med oprettelse af ægtepagt og/eller testamente, er du velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om juridiske problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

 

Ægteskab, skilsmisse og samliv

Vi hjælper med bodeling, ægtepagter mv.

Se mere
Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

 

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

 

 

 

 

 

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet