Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Kontakt advokat Monica Kromann på 8618 1102 eller send en e-mail

Kromanns juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål,  som må offentliggøres i juridisk brevkasse - evt. i anonymiseret form -  så send mig en mail på mk@advokatkromann.dk og er du heldig, vil du ugen efter kunne læse svaret i avisen.

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at brevkasse indlæg- og svar ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kan min mor oprette et testamente om særeje, når hun sidder i uskiftet bo?

Kære Monica Kromann

Min mor sidder i uskiftet bo efter min fars død. Min mor ønsker nu at oprette et testamente. Helt konkret er det min mors ønske at gøre arven til særeje for min bror og jeg, således at vi ikke skal dele arven med vores ægtefæller i tilfælde af skilsmisse.

Vi er nu blevet i tvivl om, hvorvidt man overhovedet kan oprette et testamente, når man sidder i uskiftet bo? Kan min mor bestemme særeje for hele formuen eller kun en del heraf?

Vores spørgsmål er derfor: Er det muligt at oprette et testamente med bestemmelse om særeje for børnene, når man sidder i uskiftet bo?

Jeg ser frem til at læse dit svar.

På forhånd tak!

 

Med venlig hilsen

Mette


Svar:

Kære Mette

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Når man sidder i uskiftet bo kan man som udgangspunkt godt oprette et testamente, men man skal være opmærksom på, at man ikke kan oprette et testamente vedrørende alle midlerne i boet.

At din mor sidder i uskiftet bo påvirker ikke selve arvefordelingen, men udskyder blot udbetalingen af arven efter din far. Din mor kan derfor ved oprettelsen af et testamente udelukkende råde over den del af arven, som retmæssigt tilhører hende. Da halvdelen af det uskiftede bo tilhører den afdøde ægtefælle, og da børnene har krav på ¼ af arven som tvangsarv, betyder det, at din mor kun kan bestemme over 3/8 af den samlede formue med et testamente.

Din mor kan derfor også kun træffe bestemmelse om særeje vedrørende den halvdel af det uskiftede bo, som er arv efter hende, dvs. halvdelen af det uskiftede bo.

Dette betyder, at hvis du som datter arver et sommerhus efter dine forældre, og din mor, mens hun sidder i uskiftet bo, har truffet bestemmelse om, at sommerhuset skal være særeje, bliver kun halvdelen af sommerhuset særeje, mens den anden halvdel bliver fælleseje. Der vil således opstå et såkaldt brøkdelssæreje.

Svaret på dit spørgsmål er derfor, at man kan oprette et testamente, når man sidder i uskiftet bo. Man bør dog være opmærksom på, at der er testamentariske begrænsninger forbundet med at sidde i uskiftet bo.

Din mor kan ved at oprette et testamente gøre halvdelen af det uskiftede bo til særeje, hvilket derfor vil medføre, at I skal dele mindre af arven med jeres ægtefæller i tilfælde af skilsmisse.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med oprettelse af et testamente, eller såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for bistand i forbindelse hermed.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretligeemner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater

  Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, samt til statistiske formål.