Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Har jeg ret til at se mit barn?

Kære Monica Kromann

 

For omkring 4 år siden havde jeg en affære med en gift kvinde. Hun blev gravid, og dengang ønskede jeg ikke at have noget med barnet at gøre. Det endte med, at hun fortalte sin mand om affæren. De blev sammen, og manden tog min søn til sig, som var det hans egen.

Min søn er nu 3 år, og jeg er blevet meget mere moden. Jeg vil gerne være en del af hans liv, men hans mor vil ikke have det, og mener at hendes mand er den rigtige far til barnet.

Er der nogen muligheder for at jeg kan se min søn? Jeg er vel stadig hans rigtige far?

 

Med venlig hilsen 

Kristian

Svar:

Kære Kristian,

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Når en gift kvinde føder et barn, vil hendes ægtemand som udgangspunkt blive registreret som far til barnet. Dette gælder dog ikke hvis ægtefællerne er separerede, hvis kvinden har været gift med en anden inden for de sidste 10 måneder, eller hvis begge ægtefæller anmoder om, at der rejses en faderskabssag. Da du oplyser at ægtefællerne var gift, da kvinden fødte, og ikke oplyser noget om en faderskabssag, må det formodes, at kvindens mand er registreret som barnets far.

Når først der er registreret en retlig far, er det svært at få denne ændret. En mand, der har haft seksuelt forhold til moderen i den periode hvor hun blev gravid, har i nogle tilfælde mulighed for at få prøvet, om han er far til barnet. Dette gælder dog kun, hvis sagen anlægges indenfor 6 måneder efter   barnets fødsel, og hvis der i øvrigt ikke er registreret en far.

En sag om registreret faderskab kan i nogle situationer genoptages. Hvis de to ægtefæller og barnet er enige om at genoptage sagen, er det muligt at få afgørelsen ændret. Ligeledes er det muligt for en af parterne at få genoptaget en sag, hvis man mener der er begået en fejl, eller hvis der er fremkommet yderligere oplysninger. Da både du, kvinden og hendes ægtemand var bekendt med situationen ved barnets fødsel, er der dog ikke fremkommet nye oplysninger eller begået fejl. Desuden vil en sådan sag skulle anlægges indenfor 3 år af barnets fødsel, og kun i meget sjældne tilfælde kan en sag rejses efter denne tidsfrist. Sagen vil derfor kun kunne genoptages, hvis både kvinden og hendes mand ønsker det. Mulighederne for, at du bliver registreret som barnets far, er derfor meget snævre.

Retten til samvær tilkommer som udgangspunkt kun de retlige forældre til barnet. Hvis barnet enten kun har kontakt til den ene forældre, eller har meget begrænset kontakt til en af forældrene, kan der fastsættes samvær med andre end de retlige forældre. Denne ret tilkommer dog kun barnets nærmeste, hvilket som oftest er barnets bedsteforældre, tanter, onkler, eller andre nærtstående familiemedlemmer. Da du hverken har nogen retlig eller reel relation til barnet, og da barnet desuden har kontakt med begge sine forældre, vil du ikke kunne få fastsat samvær med barnet.

Din bedste mulighed for at se barnet vil således være at indgå en aftale med barnets mor. Hvis ikke dette er muligt, er der desværre ikke grundlag for at gennemtvinge en ret til samvær, da barnet retligt set ikke er din søn.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller behov for vejledning i forbindelse med faderskab eller samvær, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater