Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kan jeg blive værge for min mor?

Kære Monica Kromann

 

Jeg skriver til dig, da jeg er bekymret for min mors fremtid. Min mor har begyndende demens, og jeg frygter hvordan hun skal klare sig selv, når sygdommen bliver værre.

Jeg elsker min mor overalt på jorden, og jeg vil selvfølgelig gerne hjælpe hende når det er tid. Jeg ved at det i nogle tilfælde er muligt at iværksætte værgemål, så jeg kan passe på hende. Er det noget jeg kan gøre nu? Og hvad går et sådant værgemål ud på?

Jeg håber du kan hjælpe mig.

 

Med venlig hilsen

Agnete

Svar:

Kære Agnete

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er korrekt forstået, at voksne kan placeres under værgemål i visse situationer. Dette benyttes, hvis en person ikke er i stand til at varetage egne økonomiske eller personlige anliggender, eksempelvis grundet sygdom eller alderdom.

Der skelnes mellem et personligt værgemål og et økonomisk værgemål. Hvis en person placeres under personligt værgemål indebærer dette blandt andet, at værgen kan håndtere kontakt med de sociale myndigheder og træffe beslutning om pleje eller behandling. Det økonomiske værgemål indebærer at værgen varetager personens økonomiske interesser, heriblandt betaling af regninger, evt. køb og salg af fast ejendom, aktiedepoter og lignende.

Desuden er der i visse tilfælde mulighed for, at en person fratages den retlige handleevne i forbindelse med iværksættelse af værgemål. Dette kan eksempelvis være tilfælde, hvor vedkommende lider af sindssygdom, og derfor udsætter sin økonomi for fare, eller hvis der er risiko for, at personen kan blive udnyttet.

Der er ikke nogle særlige krav for at blive værge, ud over at værgen skal være over 18 år. Det er meget normalt at et nærtstående familiemedlem påtager sig opgaven som værge, men det er også muligt, at Familieretshuset udpeger en fast værge.

Et værgemål må ikke være mere omfattende end nødvendigt. Såfremt det skønnes at en person godt kan varetage dele af sine egne anliggender, begrænses værgemålet således til blot at omfatte de ting, som personen ikke selv kan håndtere. Er personen eksempelvis svært dement, vil der dog kunne iværksættes værgemål, der omhandler både økonomiske og personlige anliggender. Der skal ligeledes være et akut behov for en værge, før et værgemål iværksættes.

Efter dine oplysninger lyder det ikke til, at din mor på nuværende tidspunkt har behov for en værge. Så længe din mor stadig er i stand til at varetage egne forhold, vil Familieretshuset ikke imødekomme en anmodning om iværksættelse af værgemål.

Din mor kan dog muligvis oprette en fremtidsfuldmagt. En fremtidsfuldmagt er et dokument hvori man erklærer, hvem man ønsker skal varetage ens forhold, såfremt man ikke længere selv er i stand til det. I fremtidsfuldmagten kan man ligeledes præcisere hvilke beføjelser, som man ønsker den fremtidsfuldmægtige skal have, samt hvordan disse skal varetages. På denne måde kan din mor selv få indflydelse på, hvem der skal varetage hendes forhold.

Fremtidsfuldmagten skal underskrives for en notar og tinglyses. Når din mor ikke længere kan varetage egne forhold, kan du anmode Familieretshuset om, at fremtidsfuldmagten sættes i kraft. Til dokumentation skal vedlægges en lægeerklæring, hvori det fremgår at din mor ikke selv kan varetage sine forhold. Efter Familieretshuset har behandlet ansøgningen, vil du have mulighed for at hjælpe din mor med det, som hun har behov for. At oprette en fremtidsfuldmagt kan skabe ro og tryghed, både for fuldmagtsgiveren og for den nærmeste familie, og det er således min klare anbefaling, at denne mulighed udnyttes.

Før en fremtidsfuldmagt kan oprettes, kræver det at fuldmagtsgiveren er habil på tidspunktet for oprettelsen. Dette indebærer, at fuldmagtsgiveren skal forstå indholdet af fremtidsfuldmagten og kunne udtrykke selvstændigt ønske om at oprette den. Da jeg ikke har yderligere kendskab til din mors tilstand, kan jeg ikke udtale mig om, hvorvidt hun er inhabil. Såfremt hun ikke er det, vil jeg anbefale, at hun opretter en fremtidsfuldmagt, før det er for sent.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, eller behov for hjælp til oprettelse af fremtidsfuldmagt eller iværksættelse af værgemål, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater