Skal min pension deles?

Kære Monica Kromann

Min hustru og jeg har begge hver vores almindelige arbejdsmarkedspensioner. Jeg er i tvivl om, hvad reglerne er for pensioner i tilfælde af skilsmisse. Skal vi dele vores pensioner ved skilsmisse? Jeg er ligeledes i tvivl om, hvad der sker med min pension i tilfælde af dødsfald. Mit ønske er, at min ægtefælle får min pension.

Jeg håber meget, at du vil besvare mine spørgsmål og gøre mig klogere på reglerne for pensioner.

 

Med venlig hilsen

Morten

Svar:

Kære Morten

Tak for jeres spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Reglerne for pensioner ved separation og skilsmisse er, at I hver især beholder jeres pensionsordninger, hvis de er rimelige.  Dette gælder både for rate-, kapital- og livrentepension. Udgangspunktet er således, at jeres pensioner ikke indgår ved formuedelingen.

En pensionsopsparing, du har hos din arbejdsgiver, er som udgangspunkt rimelig, hvis den svarer til hvad der er normalt for fag og uddannelsesniveau. Der er dog ingen klare retningslinjer for, hvad en ”rimelig” pensionsordning er, hvorfor det altid vil komme an på en juridisk vurdering.

Er jeres pensioner ”ikke rimelige”, kan den del af pensionen, som ikke anses for rimelig, blive delt mellem jer ved skilsmisse. Dette kan eksempelvis være tilfældet, hvis I har tegnet en ekstra privat pensionsordning. Det er Skifteretten, som vurderer, hvorvidt en pensionsordning er rimelig. Den ene ægtefælle kan desuden i nogle tilfælde have ret til en kompensation fra den anden ægtefælle, f.eks. hvis ægtefællen har været hjemmegående i en periode på grund af familien og derfor ikke har sparet op til pensionen i samme omfang som den anden ægtefælle.

Ved at oprette en ægtepagt, kan I selv bestemme, hvordan I vil dele jeres pensionsordninger i tilfælde af skilsmisse. Dette kan overvejes, hvis I har sparet skævt op på pensionerne, men I ønsker en ligedeling i tilfælde af skilsmisse.

Ved et dødsfald vil dit pensionsselskab få direkte besked fra CPR-registeret, medmindre du er bosat i udlandet. Pensionsselskabet vil automatisk sørge for, at udbetalingen sker til dine nærmeste pårørende, eller den person, som du har anført som begunstiget.

Hvis du ikke har indsat en begunstiget, bliver pensionen automatisk udbetalt til dine nærmeste pårørende, dvs. din ægtefælle eller din samlever, hvis I har boet sammen i mindst 2 år, eller I har børn sammen. Efterlader du dig hverken ægtefælle eller samlever, sker udbetalingen til dine livsarvinger (børn eller børnebørn). Efterlader du dig ingen livsarvinger, sker udbetalingen til dine arvinger efter arveloven.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål og gav dig et overblik over reglerne for pensioner ved skilsmisse og dødsfald.

Såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med oprettelse af en ægtepagt, eller såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familie- og arveret. Du er naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for bistand i forbindelse hermed.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie- og arveretlige emner på min hjemmeside:

www.advokatkromann.dk/brevkassen/.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

 

Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet