Skimmelsvamp i lejemål – hvem har ansvaret?
Kære Monica
Jeg bor sammen med min kæreste i en skøn lejlighed. Vi er dog desværre i den situation, at vi de sidste 3 måneder ikke har kunne anvende et af lejlighedens værelser, hvor der er konstateret skimmelsvamp. Værelset lugter og giver symptomer som hovedpine og hoste.
Udlejer er bekendt med problemet, men der er endnu ikke sket nogen reparation. Udlejer anviser os blot til at lufte mere ud, og evt. opsætte en affugter.
Vi har haft sagen i Huslejenævnet, som gav udlejer medhold i, at der ikke skal gives et forholdsmæssigt afslag i huslejen.
Hvordan er vi stillet? Har vi ret til at få nedsat huslejen? Er jeg tvunget til at fraflytte?
Med venlig hilsen
Mads
Svar:
Kære Mads
Tak for dit spørgsmål, jeg vil besvare det i følgende.
Jeg har alene de oplysninger, som du har beskrevet i din henvendelse, jeg tager derfor forbehold for, at der kan foreligge relevante omstændigheder, som jeg ikke er bekendt med.
Det er en meget frustrerende situation, I står i – især når Huslejenævnet ikke har givet jer medhold. Jeg håber, at nedenstående
kan hjælpe jer med at komme nærmere en afklaring.
Forholdsmæssigt afslag i huslejen
Udgangspunktet i lejeloven er at lejer kan få forholdsmæssigt afslag i huslejen, hvis lejemålet lider af væsentlige mangler, der forringer brugsretten af lejemålet, herunder et værelse der som følge af skimmelsvamp ikke kan anvendes.
Huslejenævnets afgørelse
At Huslejenævnet har givet udlejer medhold, betyder ikke nødvendigvis, at I ikke har en sag. Nævnets afgørelser baseres ofte på skriftligt materiale og de foretager som regel ikke tekniske undersøgelser.
Hvis I ikke er enige i afgørelsen, kan I indbringe sagen for Boligretten.
I boligretten får sagen en mere formel behandling, og retten har mulighed for at foretage en bredere bevisførelse end nævnet, herunder afhøring af parter og vidner, tekniske vurderinger og lægefaglig dokumentation. Det giver bedre muligheder for at få gennemført jeres krav, hvis I har en velunderbygget sag.
Hvad kan Boligretten tage stilling til?
I jeres tilfælde kan Boligretten tage stilling til følgende:
- Om der foreligger en egentlig mangel ved lejemålet.
- Om skimmelsvampen har gjort værelset uanvendeligt, og i så fald hvor længe og i hvilket omfang.
- Om I har krav på forholdsmæssigt afslag i huslejen – og i givet fald, hvor stort det skal være.
- Om udlejer har forsømt sin vedligeholdelsespligt, og om det udløser yderligere krav (fx erstatning eller ophævelse af lejemålet).
Dokumentation er nøglen
For at få medhold i Boligretten, skal I kunne dokumentere, at forholdene er så alvorlige, som I beskriver. Jeres oplevelser er relevante, men retten lægger især vægt på
- Objektiv dokumentation, teknisk rapport fra en sagkyndig,
- Lægeerklæringer eller helbredsjournaler, der underbygger jeres symptomer
- Billeder
- Korrespondance med udlejer, der viser, at I har klaget og anmodet om udbedring.
Fraflytning
I har ikke pligt til at fraflytte lejemålet, blot fordi værelset er ubrugeligt. Det er udlejers ansvar at sørge for, at hele lejemålet er i ordentlig stand og kan anvendes som aftalt. Hvis udlejer ikke foretager sig noget, kan det i sig selv være misligholdelse.
Retshjælpsforsikring
Hvis I overvejer at indbringe sagen for Boligretten, kan det være en god idé at undersøge, om jeres indboforsikring indeholder retshjælpsdækning.
En retshjælpsforsikring er typisk en del af ens indboforsikring og dækker udgifter til at føre visse private retssager – herunder boligretssager mellem lejere og udlejere.
Forsikringen kan være en vigtig økonomisk støtte, hvis I ønsker at få sagen prøvet ved retten uden at bære hele risikoen selv. Det betyder, at jeres advokatomkostninger, retsafgifter og eventuelle udgifter til teknisk sagkyndige kan blive betalt af forsikringen, med fradrag af en mindre selvrisiko.
Jeg håber mit svar har givet jer en bedre forståelse for jeres situation og rettigheder som lejer.
Hvis I har yderligere spørgsmål, eller hvis I ønsker et mere præcist svar på, hvordan I bedst håndterer situationen fremadrettet,
er I velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma på tlf. 86 18 11 02 eller mail kontakt@advokatkromann.dk.
I kan læse flere af mine brevkasseindlæg om lejeret og mange andre emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk