Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Kontakt advokat Monica Kromann på 8618 1102 eller send en e-mail

Kromanns juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål,  som må offentliggøres i juridisk brevkasse - evt. i anonymiseret form -  så send mig en mail på mk@advokatkromann.dk og er du heldig, vil du ugen efter kunne læse svaret i avisen.

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at brevkasse indlæg- og svar ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Hvem arver efter mig?

Kære Monica Kromann

Jeg er en ældre dame på 74 år, som har levet alene de sidste 40 år.

Fra mit første ægteskab har jeg en søn på 53 år. Han har to børn, som er flyttet hjemmefra.

Fra mit andet forhold har jeg en søn, der døde for 15 år siden. Han var barnløs, men hans far lever stadig, og han har tre børn med en anden kvinde.

Mit spørgsmål er nu: Hvem arver mig? Er det kun min ældste søn og/eller hans børn, der arver? Eller kan jeg risikere, at min afdøde søns far og/eller søskende indtræder som arvinger i stedet for min søn?

Det er et spørgsmål, der optager mig meget, og jeg håber derfor, at du kan hjælpe mig med at besvare det.

På forhånd mange tak.

Med venlig hilsen

Karen


Svar:

Kære Karen

Tak for jeres spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Når du ikke har oprettet et testamente, vil arven efter dig blive fordelt i henhold til arvelovens regler.

Arveloven opererer med tre arveklasser. Første arveklasse består af arveladers børn, subsidiært børnebørn og oldebørn. Hvis arvelader har børn, vil arven derfor som udgangspunkt blive fordelt ligeligt mellem børnene. Såfremt arvelader efterlader sig både ægtefælle og børn, vil arven blive fordelt med halvdelen til ægtefællen og den anden halvdel til børnene.

Hvis arvelader hverken efterlader sig børn eller ægtefælle, vil arven blive fordelt i anden arveklasse. Anden arveklasse består af arveladers forældre. Hvis arveladers forældre er døde, træder arveladerens søskende i forældrenes sted og arver.

Du oplyser, at din ene er afgået ved døden, og at han ikke efterlod sig børn. I dette tilfælde vil arven efter dig således alene tilfalde din ene søn og subsidiært dine børnebørn.

Din afdøde søns far og søskende vil således ikke arve efter dig. Dette ville være anderledes, hvis din søn havde efterladt sig børn. I et sådant tilfælde ville dine børnebørn indtræde i din søs sted og arve halvdelen af arven efter dig.

Såfremt du ikke ønsker, at arven efter dig skal fordeles i henhold til de legale regler i arveloven, vil jeg råde dig til at oprette et testamente. Du bør ligeledes oprette et testamente, såfremt du ønsker, at arven til din søn skal tilfalde ham som særeje. En testamentarisk bestemmelse om særeje sikrer, at din søn ikke skal dele arven efter dig med sin ægtefælle i tilfælde af en eventuel separation eller skilsmisse.

 Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med oprettelse af et testamente, eller såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for bistand i forbindelse hermed.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretligeemner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

 

 

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater

  Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, samt til statistiske formål.