Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Kan min ægtefælle adoptere min datter?

Kære Monica Kromann

Jeg har et spørgsmål angående adoption.

Min datter har et ønske om, at min ægtefælle skal adoptere hende. Hendes biologiske far begik selvmord i 2014. Min ægtefælle og jeg har været gift siden 2013.

Mit spørgsmål er, om min datters biologiske fars familie kan modsætte sig adoptionen?

Det er min datters ønske at min ægtefælle adopterer hende, da hun ikke ønsker at skulle bo ved sin biologiske fars familie i tilfælde af, at der skulle ske mig noget?

Jeg håber, at du kan svare mig i din juridiske brevkasse.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Mette

Svar:

Kære Mette

Tak for dit spørgsmål, som jeg vil besvare i det følgende.

Da din ægtefælle ønsker at adoptere dit særbarn er der tale om en såkaldt stedbarnsadoption, og det er derfor reglerne herfor, der finder anvendelse.

For at din ægtefælle kan foretage en stedbarnsadoption skal han som udgangspunkt være fyldt 25 år, og være mindst 14 år ældre end din datter. Derudover skal din ægtefælle og datter have boet sammen i minimum tre år, før din datter fylder 18 år. Denne tre årige periode behøver ikke at være en sammenhængende tre årig periode.

Ud over kravene til din ægtefælle, er det også et krav, at du giver et skriftligt samtykke til, at din ægtefælle må adoptere din datter.

Hvis din datters biologiske far og dig har haft fælles forældremyndighed, ville din datters biologiske far også skulle afgive samtykke til stedbarnsadoptionen.

En person med del i forældremyndigheden, som bortadopterer sit barn, skal afgive sit samtykke ved et personligt fremmøde i Familieretshuset. Hvis den biologiske forælder med del i forældremyndigheden ikke ønsker at samtykke til stedbarnsadoptionen, vil adoptionen som udgangspunkt ikke blive tilladt.

Hvis der er tale om en biologisk forælder uden del i forældremyndigheden, skal der indhentes en erklæring fra denne inden, at der kan ske en stedbarnsadoption. Denne erklæring giver den biologiske forælder mulighed for at udtale sig om adoptionen, og hvis den biologiske forælder protesterer, og der samtidig har været kontakt mellem denne og barnet inden for de senere år, vil stedbarnsadoptionen som udgangspunkt ikke blive tilladt.

Eftersom din datters biologiske far er afgået ved døden, er det i sagens natur ikke muligt for ham at afgive hverken samtykke eller en erklæring, og dette undlades ganske enkelt ved dødsfald.

Din ægtefælle kan derfor adoptere din datter, såfremt de almindelige betingelser for stedbarnsadoption, herunder kravene med hensyn til opfostring og aldersforskel i øvrigt er opfyldt. 

Hvis din datter er fyldt 12 år, vil hun også blive indkaldt til en samtale i Familieretshuset i forbindelse med stedbarnsadoptionen. Her vil din datter få mulighed for at tilkendegive sin holdning til adoptionen, og hvis hun er fyldt 12 år, vil hun også skulle underskrive et samtykke til adoptionen.

Din datters biologiske fars familie kan altså ikke modsætte sig adoptionen, da de er adoptionen uvedkommende, idet de ingen forældremyndighed har over din datter.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Hvis du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i Familieret.

Du kan læse flere familieretlige brevkasseindlæg på min hjemmeside www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater