Min forlovede insisterer på en ægtepagt. Hvad gør det for mig?
Kære Monica
Min kæreste Jasper og jeg skal giftes til sommer 2025. Han kommer fra en velhavende familie, som har insisteret på, at vi laver en ægtepagt, inden vi skal giftes.
Jeg er ikke sammen med ham for hans penge, men jeg kan godt være bange for, hvad sådan en ægtepagt kommer til at ændre sådan rent juridisk for os.
Hvad sker der, hvis vi en dag bliver skilt, og vi har indgået en ægtepagt inden ægteskabet? Kan vi lave en ægtepagt efter vi er blevet gift? Er det lovligt for hans forældre at skrive ham ud af testamentet, hvis han ikke laver en ægtepagt med mig?
Mvh. Amalie Liv
Ægteskab, skilsmisse og samliv
Vi er specialister i ægtepager, skilsmisse og bodeling og kan hjælpe dig med alle aftaler herom
Se mereSvar:
Kære Amalie Liv
Det følger af Loven om ægtefællers økonomiske forhold, hvordan ægtefællernes økonomi som udgangspunkt skal deles ved opløsning af ægteskabet, herunder ved skilsmisse.
Udgangspunktet efter loven er, at når man er gift, så har man delingsformue. Dette betyder, at ægtefællerne som udgangspunkt skal dele hele deres samlede formue i to, dog med undtagelse af bl.a. sædvanlige pensioner.
Hvis den ene ægtefælle således har kr. 100.000, -, og den anden har kr. 50.000, - ved udgangen af ægteskabet, så er den samlet delingsformue på kr. 150.000, -. Denne delingsformue ligedeles ved opløsning af ægteskabet, således at begge ægtefæller forlader ægteskabet med kr. 75.000, - samt deres rimelige pensionsordninger. Eksemplet er for forståelsens skyld simplificeret.
Ved at oprette en ægtepagt, kan ægtefællerne fravige reglerne for, hvordan deres formue skal deles ved død, separation og skilsmisse. Ægtefæller kan f.eks. bestemme, at dele eller hele af deres formuer skal tilhøre dem som særeje, hvilket simplificeret betyder, at formuen ikke skal ligedeles ved skilsmisse, separation og/eller ved død. De overordnede typer særeje er fuldstændigt særeje, skilsmissesæreje og kombinationssæreje.
I en ægtepagt kan I lave mange forskellige løsninger, således at ægtepagten bedst muligt passer til jeres behov og ønsker. Det anbefales, at du søger rådgivning hos en advokat med speciale i Familieret, før du underskriver en ægtepagt. På denne måde kan du sikre dig, at du forstår vilkårene i ægtepagten, før du underskriver en aftale, som du måske senere fortryder.
En ægtepagt kan indgås både før og under et ægteskab. Det er dog generelt anbefalingen, at en ægtepagt indgås forud for ægteskabet. En ægtepagt skal være tinglyst, før den er gyldig.
Dine svigerforældre må gerne oprette et testamente, hvorefter din forlovede alene skal arve sin tvangsarv, såfremt I bliver gift uden at oprette en ægtepagt. Dine svigerforældre har også mulighed for at gøre arven til din forlovede til hans særeje, såfremt dine svigerforældre bestemmer dette i deres testamente.
Hos KROMANN advokatfirma rådgiver vi indenfor familieretten, og vi udarbejder både ægtepagter og testamenter. Du er velkommen til at kontakte os på telefonnummer: 86 18 11 02 eller på mail: kontakt@advokatkromann.dk, hvis du ønsker at booke et møde med en advokat, som kan hjælpe dig med at gennemskue konsekvenserne ved en ægtepagt, før du underskriver.
Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Du kan læse flere af mine brevkasseindlæg på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
Arv, testamente og dødsbo
Vi er en af landets førende specialister i oprettelse af testamenter og behandling af dødsboer
Se mere
Ægteskab, skilsmisse og samliv
Vi er specialister i ægtepager, skilsmisse og bodeling og kan hjælpe dig med alle aftaler herom
Se mere