Spørgsmål:
Skal vi have advokat når vi skal købe ejendom?
Kære Monica
Min kæreste og jeg er ved at kigge på at købe vores første bolig. Vi har snakket med banken omkring økonomien, og vi har fået at vide, at vi bør sætte penge af til en advokat.
Skal man have en advokat, når man køber hus? Og hvorfor siger alle at man skal have en advokat?
Med venlig hilsen
Mia og Christian
Køb og salg af fast ejendom
Se mereSvar:
Kære Mia og Christian
Tak for jeres spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
Indledningsvist kan jeg oplyse, at der ikke er pligt til at have en advokat, når man køber fast ejendom. Med det sagt, er det dog altid min anbefaling, at man søger rådgivning ved en advokat i forbindelse med boligkøb, da det desværre kan ende med at blive dyrt, hvis man vælger at spare advokatudgifterne.
Der er mange fordele ved at antage en advokat i forbindelse med et boligkøb.
Den første, og nok den mest praktisk vigtigste, er at en advokat kan sikre sig, at der indgår et advokatforbehold i købsaftalen. Når der inkluderes et advokatforbehold i købsaftalen, har det den betydning, at købet ikke bliver endeligt, før aftalen godkendes af købers advokat. Med et advokatforbehold, har I derfor som købere mulighed for at komme ud af aftalen, hvis I bliver bekendt med bekymrende forhold, efter I har underskrevet købsaftalen.
Når man præsenteres for en købsaftale vedlægges en masse bilag. Sådanne dokumenter er tit lange, gamle og svære at forstå, men de kan få stor betydning for ejendommen, idet de kan begrænse hvordan ejendommen må benyttes, eller endda give andre ret til at bruge jeres ejendom. En advokat vil kunne opdage og vejlede jer omkring disse forhold. Hvis I efter opdagelsen af disse forhold ikke længere ønsker at købe ejendommen, kan advokaten gøre brug af advokatforbeholdet, og meddele at købsaftalen ikke godkendes. Advokaten kan således hjælpe jer med at sikre, at I ikke køber ”katten i sækken”.
Hvis ikke der er advokatforbehold i aftalen, skal I betale et gebyr for at komme ud af aftalen. Som køber af fast ejendom har man en lovbestemt fortrydelsesret på 6 hverdage, men denne er betinget af, at man inden fristens udløb betaler en godtgørelse på 1 % af købesummen. Med et advokatforbehold kan I undgå denne godtgørelse, så I ikke skal betale noget til sælger, hvis I fortryder aftalen.
Ud over advokatforbeholdet, kan en advokat vejlede omkring de mange aspekter ved bolighandlen, herunder blandt andet eventuelle ansvarsfraskrivelser, retsvirkninger ved en tilstandsrapport og ejerskifteforsikring, købers undersøgelsespligt og sælgers loyale oplysningspligt. Det er i den forbindelse vigtigt at påpege, at en ejendomsmægler anses som sælgers repræsentant, og dermed ikke er beregnet som vejleder til køberen. I modsætning til en ejendomsmægler, modtager en advokat ikke provision for gennemførslen af boligkøbet. En advokat har dermed ikke en særlig interesse i at handlen gennemføres, og I er dermed sikret en rådgiver, som alene har fokus på jeres ønsker og interesser.
Når I overvejer at købe en ejendom sammen, er der desuden en række andre forhold, som advokaten ligeledes kan vejlede jer om, herunder fordelen ved at oprette samejeoverenskomst og testamente. Dette er særligt noget I bør overveje, hvis I som ugifte ønsker at købe bolig sammen.
En advokat kan således hjælpe jer både før, under og efter købet og dermed sikre, at I trygt kan købe ejendom uden bekymringer for ekstra omkostninger og uforudsete omstændigheder.
Jeg håber, at ovenstående besvarede jeres spørgsmål. I er til enhver tid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma, hvis I ønsker rådgivning i forbindelse med jeres ejendomskøb eller hvis I har yderligere spørgsmål vedrørende køb og salg af fast ejendom. I kan læse flere af mine brevkasseindlæg på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk
Køb og salg af fast ejendom
Se mere