Kan min kone sælge mine ting uden mit samtykke?
Kære Monica Kromann
Min kone og jeg har været gift i 2 år. Da vi flyttede sammen, var der ikke plads i vores nye hus til alle vores møbler, og nogle af dem blev derfor opmagasineret. Vi havde snakket om, at nogle af møblerne skulle sælges, men vi fik ikke gjort noget ved det.
Min kone har siden åbnet en frisørsalon. I den forbindelse har hun lånt mine to svane-stole, som stod opmagasineret, da hun mente de ville passe godt ind i hendes venteområde. Jeg har nu fundet ud af, at hun har solgt dem, fordi der var en kunde der så dem og var interesseret.
Dette har jeg ikke givet samtykke til, og jeg havde ikke lyst til at mine svanestole skulle sælges. Mit spørgsmål er derfor: Må min kone godt sælge mine møbler uden mit samtykke? Kan jeg kræve stolene retur?
På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Henrik
Svar:
Kære Henrik,
Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
Mange tror fejlagtigt, at man ejer alt i fællesskab, når man er gift. Det er dog ikke tilfældet.
Ægtefæller kan eje ting i sameje, hvilket ofte er tilfældet med hus eller bil. Sameje kan eksempelvis etableres ved, at man hver især betaler en del af genstanden, eller ved at man aftaler, at en genstand skal ejes i fællesskab. Ægtefæller ejer dog ikke automatisk alt i sameje.
I ægteskabet er der særråden. Dette vil sige, at den enkelte ægtefælle selv ejer og råder over de genstande, som den pågældende erhverver. En ægtefælle er således alene ejer af egen indkomst, arv, gaver, genstande der købes for egne penge og lignende.
En ægtefælle har derfor som udgangspunkt ikke har ret til at sælge genstande, som den modsatte ægtefælle ejer. At I havde snakket om, at nogle af møblerne skulle sælges, giver ikke automatisk din kone ret til at sælge dem. Dog er der enkelte situationer, hvor en ægtefælle godt kan råde over den andens genstande.
Dette gælder eksempelvis hvis en ægtefælle har overladt løsøre til brug i den anden ægtefælles virksomhed. I det tilfælde bliver ægtefællen bundet af aftaler, som den anden ægtefælle indgår med tredjemand, medmindre tredjemand er i ond tro.
Da din kone havde lånt stolene til brug i hendes frisørsalon, har du overladt genstanden til brug i hendes virksomhed. Af den grund bliver du bundet af den aftale, som hun har lavet med kunden, og du kan derfor ikke kræve stolene tilbage. Din kone skal dog aflevere provenuet fra stolene til dig.
Dette gælder dog ikke, hvis du kan bevise, at kunden vidste, at stolene ikke tilhørte din kone. Hvis det er tilfældet, kan du kræve stolene tilbage, og din kone skal levere købesummen tilbage.
Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller behov for vejledning, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.
Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk