Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Spørgsmål:

Hvem overtager min del af arven, hvis jeg dør først?

Kære Monica Kromann

Min kusine har lavet et vidnetestamente, hvorefter min søster og jeg skal arve hende. Hun har ingen forældre, mand, børn, mostre eller andre. Jeg er dog i tvivl om, hvem der arver hende, hvis jeg dør først. Overtager mine børn min del af arven, eller modtager min søster hele arven? Det er kun mit navn, som er angivet i testamentet. Der står ikke noget om mine børn i tilfælde af, at jeg dør først.

På forhånd tak for dit svar.

 

Med venlig hilsen

Lotte

Svar:

Kære Lotte

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse som jeg vil bevare i det følgende.

Da din kusine hverken efterlader sig børn eller ægtefælle, kan hun testere over hele sin formue, hvorfor du og din søster vil dele hele arven i tilfælde af hendes død.

Arveloven opererer med tre arveklasser. Første arveklasse består af arveladers børn, subsidiært børnebørn og oldebørn. Anden arveklasse består af arveladers forældre, mens tredje arveklasse består af arveladers bedsteforældre og forældres søskende. Dette betyder at, hvis eksempelvis arveladers barn dør før arvelader, går arven videre til dennes børn. Situationen er dog en anden her, da du og din søster ikke er legale arvinger.

I dansk ret er udgangspunktet, at indsættelsen af en begunstiget i et testamente er personlig. Dette betyder, at der ikke er nogen indtrædelsesret for den begunstigedes arvinger. Dine børn vil derfor som udgangspunkt ikke træde i dit sted og overtage arvelodden.

Udgangspunktet må i stedet være, at øvrige testamentsarvinger overtager den ledige arvelod. Dette vil resultere i, at din arvelod i tilfælde af din død vil tilfalde din søster, således at hun arver hele formuen.

Man kan dog gennem konkret fortolkning i særlige tilfælde komme frem til, at det har været ønsket, at arven skal tilfalde den afdøde arvings børn. Der er dog ikke sikkerhed for, at dette vil blive resultatet. Derfor bør man altid indsætte en udtrykkelig bestemmelse i sit testamente, der tager stilling til, hvad der skal ske i tilfælde af en testamentsarvings død.

Udgangspunktet er således, at din del af arven vil tilfalde din søster i tilfælde af, at du dør før din kusine, medmindre konkret fortolkning taler for, at arven i stedet skal tilfalde dine børn. Derfor vil jeg opfordre din kusine til at indsætte en bestemmelse i testamentet om, at din arvelod i tilfælde af din død skal tilfalde dine børn, hvis dette er hendes ønske.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med oprettelse af et testamente, eller såfremt du har yderligere spørgsmål til arv og testamente, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familie- og arveret. Du er naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for bistand i forbindelse hermed.

 

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie- og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Emner:

Danske Familieadvokater Advokatkodeks Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater