Hvad betyder reglerne om delt bopæl for børne- og ungeydelsen?

Kære Monica Kromann

Min mand og jeg er for nylig gået fra hinanden efter flere års samliv. Vi har to fælles børn, og jeg oplever, at vi trods samlivsophævelsen har et godt forældresamarbejde. Dette ønsker jeg selvfølgelig at bevare.

Vi har hørt, at det er muligheden at give børnene ”delt bopæl”, men vi er i tvivl om, hvad dette nærmere betyder. Indebærer det, at vi deler børne- og ungeydelsen, og hvad med børnenes adresse i folkeregistret?

 

Med venlig hilsen

Lotte

 

 

Svar:

Kære Lotte

Tak for jeres spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er korrekt, at nye regler i Forældreansvarsloven fra 1. april 2019 giver mulighed for, at I som forælder kan indgå aftale om ”delt bopæl” for jeres børn. Dette betyder, at I som forældre skal være enige om alle beslutninger omkring børnene, som det ellers er bopælsforælderen, der kan bestemme alene.

I skal derfor være enige om alle overordnede beslutninger omkring barnet, herunder valg af skole, institution, fastlæggelse af samvær, etc. Det er derfor en forudsætning, at I som forælder kan samarbejde, hvis en aftale om delt bopæl skal være velfungerende.

At børnene har delt bopæl, har alene betydning i forældrenes indbyrdes forhold. Reglerne i CPR-lovgivningen om bopælsregistering af barnet administreres uafhængigt af den delte bopæl. Dette medfører, at børnene fortsat vil være bopælsregistreret i CPR med én adresse.

Det er en udbredt misforståelse, at delt bopæl også betyder, at der sker deling af børne- og ungeydelsen. Dette er ikke tilfældet. Børn- og ungeydelsen udbetales til den forælder, hvor barnet har folkeregisteradresse.

I skal således være opmærksomme på, at en aftale om delt bopæl kun har betydning i det indbyrdes forhold mellem jer som forældre. En aftale om delt bopæl medfører som nævnt, at I skal blive enige om alle beslutninger vedrørende jeres børn. En aftale om delt bopæl kræver ingen registrering, og I kan som forældre derfor indgå aftalen uden at tage kontakt til myndighederne.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål og gav dig et overblik over arvens fordeling efter dig.

Såfremt du har brug for familieretlig rådgivning eller har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familie- og arveret.

Du er naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for bistand i forbindelse hermed.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie- og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/.

 

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet